SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS

Comença la reobertura de plantes de purins i els amos busquen ‘blindar-les’ de les retallades

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La planta de purins de Miralcamp va començar ahir a rebre dejeccions i es va convertir en la primera de les quatre de Lleida que reobre després de tres anys tancada a causa de retallades de l’Estat a la cogeneració i les energies renovables. Aquesta reobertura arriba mentre els propietaris del complex d’Alcarràs plantegen fer-ho a finals d’aquest any i els dels dos de Juneda, a començaments del 2017. Tanmateix, això no significa tornar a la situació prèvia a la seua clausura, el febrer del 2013.

Totes les plantes lleidatanes han canviat de mans l’últim any, i els nous propietaris busquen “blindar-les” davant possibles escenaris adversos en el futur. El Suprem obliga l’Estat a augmentar les primes per generar electricitat, però no se sabrà quant pugen fins a finals d’any. S’hi suma la possibilitat de més retallades o de pujades en el preu del gas que alimenta els motors de cogeneració en el procés d’assecatge dels purins.

Per garantir la continuïtat de les plantes una vegada obertes, les empreses treballen a diversificar els seus ingressos mitjançant la gestió d’altres rebutjos i a reduir costos. En el cas de la planta de Miralcamp, l’empresa Audax Green projecta incorporar el tractament d’unes 10.000 tones anuals de residus orgànics procedents d’escorxadors i empreses agroalimentàries, una activitat que ja tenen autoritzada. Amb això esperen augmentar la producció de biogàs des del 3 per cent de la generació total d’energia el 2013 fins a un 10%, i reduir així el consum de gas natural.

Per la seua part, l’agrupació de ramaders de les Garrigues, propietària a Juneda de Tracjusa i Vag, creu que les plantes només podran funcionar com ho van fer fins al 2013 “de forma temporal”. El president, Eduard Cau, va explicar que “hi ha una conjuntura favorable per tractar purins gràcies a un preu del gas baix, però no creiem que aquest model persisteixi a llarg termini”. Per això, treballen en el projecte per tractar a Tracjusa tant purins com escombraries de les Garrigues, el Pla i Barcelona. Val a recordar que aquesta iniciativa ha xocat amb l’oposició d’Ipcena i altres entitats ecologistes.

Quant a la planta d’Alcarràs, l’empresa propietària, Ignis, ha iniciat contactes amb antics treballadors i amb l’empresa que traslladava els purins al complex per obrir a partir del novembre. Fonts municipals van indicar que els propietaris plantegen incorporar tecnologies més eficients que les actuals després de reobrir-la.

Des que van tancar les plantes, nombroses explotacions han augmentat la capacitat d’emmagatzemar dejeccions, han incorporat tractaments en les mateixes explotacions i han estès el radi d’aplicació en cultius.

Tanmateix, e

l responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos (UP), Rossend Saltiveri, es va mostrar satisfet de la posada en marxa de la planta de Miralcamp i els projectes per obrir les altres, al considerar que “tindrem un element més per gestionar els excedents de purins” a les zones de més densitat de granges i en les èpoques de l’any en les quals es restringeix l’aplicació de purins com a fertilitzant.

Els ramaders han adoptat altres mitjans de gestió en els últims anysLa reobertura de les plantes de purins arriba quan prop de mig miler de ramaders del Pla, les Garrigues i el Segrià que es van trobar el 2013 sense aquestes instal·lacions per gestionar els excedents de les seues granges han adoptat altres mètodes per fer-ho.

tracking