SEGRE

RAMADERIA GESTIÓ DE RESIDUS

Els ramaders retiren el projecte de la planta de purins de Tracjusa

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’agrupació de ramaders que promou la reobertura de la planta de purins de Tracjusa a Juneda va retirar dimarts passat el projecte després d’acordar amb les oficines de gestió ambiental unificada (Ogau) de la Generalitat introduir-hi una sèrie de modificacions.

Responsables del projecte van explicar ahir que no preveuen canviar cap dels seus continguts. Al contrari, mantenen la seua intenció de reobrir la planta de Tracjusa per tractar purins mitjançant cogeneració i també tractar residus urbans, que és la novetat que havien introduït en aquesta nova etapa. Segons aquestes fonts, tal com estava exposat, les taules sobre les quantitats de residus a tractar portaven a confusió i eren malinterpretades, la qual cosa ha estat aprofitada per l’oposició al projecte per magnificar-ne l’impacte.

D’aquesta forma, preveuen matisar aquests aspectes i tornar a presentar el seu pla en els pròxims dies. Van afegir que es tracta d’un simple “tràmit telemàtic”.

L’entitat ecologista Ipcena va respondre ràpidament a l’anunci de retirada del projecte assegurant que manté la seua campanya d’oposició si no es renuncia al tractament de residus urbans. Al contrari, Ipcena va convocar al matí una roda de premsa per explicar que ha obtingut la firma d’una trentena de professionals sanitaris del CAP de les Borges Blanques a favor d’un manifest expressant el seu rebuig a la construcció d’una planta incineradora de residus urbans de Tracjusa a Juneda. Els signants representen prop del 90% del personal sanitari de les Garrigues i consideren que és necessari aplicar criteris de prevenció per preservar el dret universal de la salut de les persones i el medi ambient. Un dels portaveus de la plataforma Aturem la Incineradora a Juneda a les Borges, Elies Bosch, va afirmar que la planta incineradora seria “pilot i experimental” perquè utilitzaria una tecnologia de gasificació que no s’usa en cap altra planta d’Espanya.

Denuncien que la planta emetrà dioxines i furans, compostos orgànics persistents considerats potencialment cancerígens per l’OMS.

La planta de purins de Tracjusa, a Juneda, que va tancar fa tres anys.

La planta de purins de Tracjusa, a Juneda, que va tancar fa tres anys.

tracking