SEGRE

SUCCESSOS EMERGÈNCIES

Mor un excursionista de 46 anys al caure al buit des de 50 metres en un pic a Alt Àneu

Imatge d’arxiu d’un rescat dels GRAE dels Bombers al Pirineu de Lleida.

Imatge d’arxiu d’un rescat dels GRAE dels Bombers al Pirineu de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un helicòpter dels Bombers de la Generalitat va localitzar ahir a mitja tarda el cos sense vida d’un excursionista de 46 anys de Súria (Bages) al pic de Xemeneies, al municipi d’Alt Àneu, entre el Parc Nacional d’Aigüestortes i la Bonaigua. Pel que sembla, l’home, del qual es desconeix quan va morir, es va precipitar al buit des de 50 metres d’altura.

Els Bombers de la Generalitat van ser alertats a les 15.51 hores d’ahir de la desaparició d’un veí de Súria que, segons les informacions facilitades per la família, diumenge va sortir per fer una ruta pel pic de Xemeneies, una muntanya de 2.827 metres d’altitud. Pel que sembla, tenia previst tornar dimarts a la nit. Els familiars van denunciar-ne la desaparició al comprovar telefònicament que no es trobava en cap dels refugis de la zona.

Els Bombers van desplegar un dispositiu al costat de Mossos d’Esquadra i Agents Rurals. Aquests últims van localitzar cap a les 17.00 hores el seu vehicle estacionat al pàrquing de la Peülla, prop de la Bonaigua. Així mateix, a mitja tarda efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, sobrevolant la zona, van localitzar un cos sense vida a prop del cim del pic de Xemeneies.

Segons les primeres informacions, la persona morta s’hauria precipitat des d’uns 50 metres d’altura. Posteriorment, els Mossos d’Esquadra van dur a terme les tasques judicials pertinents i van evacuar el mort del lloc de l’accident, segons van informar els Bombers a darrera hora de la tarda. L’autòpsia determinarà les causes de la mort i quan es va produir.

En el dispositiu de recerca van participar efectius dels GRAE dels Bombers, que es van desplaçar al lloc amb un helicòpter i una dotació terrestre, la Unitat d’Intervenció en Muntanya i quatre patrulles més dels Mossos d’Esquadra i efectius del cos d’Agents Rurals del departament d’Agricultura.

El mes de juny passat, una jove de Blanes va morir al barranc de Gurp, al terme municipal de Tremp, quan practicava barranquisme i es va veure sorpresa per l’avinguda del cabal del riu provocada per una forta tempesta. Nou persones més van haver de ser rescatades en helicòpter, i una desena va poder sortir de la zona pel seu propi peu. Així mateix, el 6 d’agost passat, un veí de la Seu d’Urgell va morir després de caure més de 100 metres quan feia ràpel a la zona de Comapedrosa d’Andorra. Es tractava d’un excursionista expert. Pel que sembla, hauria fallat un dels ancoratges i l’home es va precipitar des d’una altura de 100 metres pel flanc d’una muntanya coberta de pedres despreses, la qual cosa li va provocar la mort.

Per municipis, Naut Aran és on més serveis s’han fet (38), seguit de Saldes (Berguedà) amb 25 i Collbató, al Baix Llobregat, on els GRAE han actuat en 24 ocasions.

Pugen un 17% els rescats enguany a les comarques de Lleida Els Bombers de la Generalitat han efectuat aquest any a Catalunya prop de 1.000 rescats de muntanya, maritíms i fluvials, un centenar més que en mateix període de l’any passat. A les comarques de Lleida, el nombre d’operatius ha augmentat un 17%, i ha passat dels 177 del 2015 als 213 d’aquest any. La Val d’Aran lidera el nombre de rescats amb un total de 66. Els Bombers de la Generalitat han efectuat aquest any a Catalunya prop de 1.000 rescats de muntanya, maritíms i fluvials, un centenar més que en mateix període de l’any passat. A les comarques de Lleida, el nombre d’operatius ha augmentat un 17%, i ha passat dels 177 del 2015 als 213 d’aquest any. La Val d’Aran lidera el nombre de rescats amb un total de 66.

tracking