SEGRE

SERVEIS ELECTRICITAT

Dos de cada 3 habitatges ja poden facturar la llum per hores, amb Segrià i Urgell al davant

Un operari de Peusa, l’elèctrica de l’Alt Urgell, instal·lant un comptador intel·ligent.

Un operari de Peusa, l’elèctrica de l’Alt Urgell, instal·lant un comptador intel·ligent.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos de cada tres vivendes de les comarques de Lleida ja tenen un comptador intel·ligent per registrar el consum elèctric real i per hores. Són en total 152.667 comptadors intel·ligents instal·lats per la companyia Endesa a Lleida i uns 8.220 col·locats per la Productora Eléctrica Urgelense (Peusa), que gestiona la distribució elèctrica a l’Alt Urgell. Aquesta última xifra és la que l’empresa preveu tenir instal·lada a finals d’aquest 2016, que equivaldrà al 70% de les cases de la comarca. Per la seua banda, Endesa assegura que un 80% dels 152.667 comptadors intel·ligents està en disposició de funcionar, ja que estan connectats a un condensador, cosa que permet connectar el sistema amb els dispositius associats. D’altra banda, el 20% restant està pendent d’aquesta connexió. La telegestió de la factura elèctrica permet que els clients s’acullin a la factura per hores, de manera que poden pagar la llum (si ho demanen expressament) segons la seua cotització per hores en el mercat elèctric, i també permet acabar amb fraus a la factura de la llum. A Lleida, la importància d’aquest extrem és elevada, tenint en compte que només l’any passat Endesa va detectar 1.560 connexions fraudulentes a la xarxa elèctrica. Els comptadors intel·ligents permetran que una lectura real constati el consum i evitaran també la manipulació dels dispositius.

A Lleida, la comarca on més comptadors s’han substituït ha estat el Segrià, pel pes de la capital, amb 82.955 nous dispositius intel·ligents; segueixen l’Urgell, amb 15.666; el Pla d’Urgell, amb 14.906, i la Noguera, amb 12.078 comptadors digitals. Per sota dels 10.000 estan la Segarra (9.142); les Garrigues (4.921); el Pallars Jussà (4.828); la Cerdanya (3.921); el Pallars Sobirà (3.347); l’Alt Urgell (2.060); Aran (1.584); el Solsonès (238), i l’Alta Ribagorça.

La directora d’Administració i Finances de Peusa, Gemma Moliné, va avançar ahir que no preveuen canvis en la facturació dels clients. “Els canvis tarifaris depenen exclusivament del preu del mercat, no del canvi del sistema de lectura.” Sí que permetrà “conèixer millor el perfil de cada client per estudiar els tipus d’oferta que els poden interessar”.

Per la seua part, Eusebi Vidiella, enginyer i vicepresident de l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (Ocuc), va afirmar que el consumidor ha de demanar expressament acollir-se a la facturació de la llum per hores i va dir que el sistema pot ser beneficiós a mitjà termini. Va afegir que resulta més beneficiós per als clients amb potències de 10 a 15 quilowatts (com els petits comerços). Segons el conveni amb el ministeri d’Indústria, les elèctriques tenen de termini fins a finals de l’any 2018 per implantar els comptadors digitals i donar compliment a la normativa europea. Endesa preveu invertir en el projecte 600 milions a tot l’Estat.

tracking