SEGRE

SEGURETAT VIÀRIA BALANÇ

Llicència per conduir a pesar de l’edat

Un de cada tres lleidatans majors de 74 anys té el carnet, amb més de 15.200 xòfers censats segons la DGT || Els experts demanen extremar les precaucions davant d’una xifra que va en augment

Els conductors sèniors són cada vegada més habituals entre els xòfers lleidatans.

Els conductors sèniors són cada vegada més habituals entre els xòfers lleidatans.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un de cada tres lleidatans amb més de 74 anys té el permís de conduir, una xifra que ha anat augmentant al llarg de l’última dècada davant de l’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida. Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), a finals d’agost d’aquest any el sistema tenia censats un total de 15.204 conductors més grans de 74 anys, la qual cosa representa un 34% del total dels lleidatans en aquesta franja d’edat. Respecte a l’any passat, els xòfers d’aquesta edat que resideixen a la província han augmentat més d’un 8%.

Així mateix, si se sumen als conductors que ja estan en edat de jubilació, és a dir, a partir dels 65 anys, el col·lectiu de gent gran amb carnet de conduir en vigor s’eleva fins a prop de les 40.000 persones, que són el 16% del total dels conductors censats a la província, que s’aproxima en l’actualitat als 247.000.

De les nou víctimes mortals de trànsit a Lleida, cinc van ser-ho a causa d’un atropellament

Com que fer-se gran no és motiu per deixar de conduir, el Servei Català de Trànsit va aprofitar ahir la celebració del Dia Mundial de les Persones Grans per recordar que aquest col·lectiu s’ha d’adaptar a una nova situació física i psicològica quan s’arriba a una determinada edat. En aquest sentit, fa anys que les autoescoles reclamen que les proves psicotècniques per aconseguir el carnet siguin més exigents i que s’analitzi cada cas per evitar que el conductor sigui un perill per a ell mateix o per a tercers.

Així, Trànsit remarca que la gent gran perd habilitats per distingir clarament els objectes i té més possibilitats de tenir fatiga o cansament, així com problemes de mobilitat. A pesar de la pèrdua d’habilitats i l’aparició de malalties associades a l’edat, no existeix un límit d’edat per conduir, encara que els requisits de renovació són més curts per als més grans de 65 anys, que ho han de fer cada cinc anys en lloc dels deu habituals.

Alguns experts demanen que es torni a la norma anterior al 2010, quan els més grans de 70 anys havien de passar proves cada dos anys. El període de validesa del permís es pot recudir si el conductor té algun tipus de malaltia. A més, els centres mèdics també poden fixar una velocitat màxima per circular o obligar a conduir acompanyat per una altra persona amb carnet.

Nou morts a la carretera de més de 65 anys el 2016Les carreteres lleidatanes han registrat fins al mes de setembre d’aquest any un total de vint-i-tres accidents mortals i en nou casos la víctima tenia més de 65 anys. L’últim va ocórrer el passat 14 de setembre, a Bellpuig, arran d’una col·lisió entre dos vehicles en la qual va morir un veí de Sanaüja de 68 anys. Entre les causes, la més comuna és l’atropellament, amb cinc morts a Lleida, Martinet (Baixa Cerdanya), Castelló de Farfanya (Noguera) i Artesa de Lleida (Segrià). L’any passat, més de quinze persones que superaven els 65 anys van morir en un accident, un exercici que va tancar amb 46 víctimes mortals a la carretera a les comarques de Lleida. Pel que fa als ferits, en molts casos les lesions s’agreugen a causa de l’avançada edat. Davant dels atropellaments de gent gran, les autoritats insten a extremar les precaucions i estar més atents a l’entorn, caminar per la vorera, respectar els passos de vianants i assegurar-se que tenen temps de travessar amb el semàfor en verd. En el conjunt de Catalunya, l’any passat 91 persones d’entre 65 i 74 anys van morir o van resultar ferides en vies interurbanes, un 18% més que el 2010. Segons el Servei Català de Trànsit, cada any es comptabilitzen 30.000 ferits per accident de trànsit i 300 morts, dels quals un 25% són més grans de 65 anys.Les carreteres lleidatanes han registrat fins al mes de setembre d’aquest any un total de vint-i-tres accidents mortals i en nou casos la víctima tenia més de 65 anys. L’últim va ocórrer el passat 14 de setembre, a Bellpuig, arran d’una col·lisió entre dos vehicles en la qual va morir un veí de Sanaüja de 68 anys. Entre les causes, la més comuna és l’atropellament, amb cinc morts a Lleida, Martinet (Baixa Cerdanya), Castelló de Farfanya (Noguera) i Artesa de Lleida (Segrià). L’any passat, més de quinze persones que superaven els 65 anys van morir en un accident, un exercici que va tancar amb 46 víctimes mortals a la carretera a les comarques de Lleida. Pel que fa als ferits, en molts casos les lesions s’agreugen a causa de l’avançada edat. Davant dels atropellaments de gent gran, les autoritats insten a extremar les precaucions i estar més atents a l’entorn, caminar per la vorera, respectar els passos de vianants i assegurar-se que tenen temps de travessar amb el semàfor en verd. En el conjunt de Catalunya, l’any passat 91 persones d’entre 65 i 74 anys van morir o van resultar ferides en vies interurbanes, un 18% més que el 2010. Segons el Servei Català de Trànsit, cada any es comptabilitzen 30.000 ferits per accident de trànsit i 300 morts, dels quals un 25% són més grans de 65 anys.

tracking