SEGRE

AIGÜES REGADIUS

Acaba la campanya de regs sense restriccionsi amb un 20% menys d'aigua als pantans

Els embassaments de l’Éssera, la Noguera Ribagorçana i el Segre finalitzen la temporada amb 235 hectòmetres menys que el 2015 || Sols l’Aragó i Catalunya han hagut de recórrer a limitacions d’aigua

Una plantació de figues a Torrefarrera dotada amb un sistema de regadiu per degoteig.

Una plantació de figues a Torrefarrera dotada amb un sistema de regadiu per degoteig.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les comunitats de regants de Pinyana, Aragó i Catalunya, Algerri-Balaguer i Segarra-Garrigues estan a punt de posar fi a la campanya de regs 2016 marcada per la falta de precipitacions. El Canal d’Urgell ja la va donar per conclosa el 24 de setembre passat. L’escassetat de cabals als rius ha fet que haguessin de recórrer a l’aigua regulada i emmagatzemada als pantans dels sistemes de l’Éssera, Ribagorçana i Segre-Rialb, que acaben amb 235 hectòmetres cúbics menys que l’any passat en les mateixes dates (1.081 davant dels 840 que queden enguany). Així, el pantà de Barasona acaba la campanya de regs amb 13 hectòmetres cúbics, davant dels 54 del 2015; Santa Anna, amb 105 davant dels 142 de l’any passat i Rialb amb 183 davant dels 268 de la temporada passada, per esmentar alguns exemples. El Canal d’Aragó i Catalunya ha estat el que pitjor ho ha passat ja que des de primers d’agost ha hagut de racionalitzar l’aigua amb prorratejos progressius de fins a 0,20 litres per segon i hectàrea, fins al final de temporada fixat per al dilluns 10. Segons el seu president, José Luis Pérez, gràcies al pantà de Sant Salvador, que aquest any s’ha inaugurat per al regadiu, s’ha pogut arribar a subministrar a tots els pagesos, ja que d’una altra manera haurien hagut de tancar la campanya a l’agost. Pérez va remarcar que per l’Éssera han arribat a baixar aquest estiu tan sols quatre metres cúbics per segon, quan el mínim històric estava fixat en cinc.

El president de Pinyana, Ramon Piqué, va indicar que la despesa d’aigua embassada augmentarà els costos a tots els regants. Pinyana va pagar la campanya del 2015 més de 7.000 euros pel cànon de regulació a la Confederació per aquest concepte “i enguany esperem que sigui molt més”.

Un recurs més gran a l’aigua embassada suposarà un sobrecost per als regants aquest any

El canal tancarà d’aquí a una setmana. El president de l’Algerri-Balaguer, Carlos Gra, va explicar que el dia 13 hi ha prevista una reunió de la Confederació per analitzar quant s’ha de pagar pel consum de l’aigua embassada. El Segarra-Garrigues, que tancarà la campanya el 7 de novembre després de finalitzar la segona collita de blat tardà, va remarcar que el regadiu no ha tingut problemes mentre que a les zones de secà els camps d’oliveres i ametllers estan en perill. El president del Canal d’Urgell, Ramon Carné, va indicar que malgrat que s’ha gastat molta aigua d’Oliana i Rialb, aquests dos pantans encara tenen 200 hectòmetres cúbics per a la campanya que ve.

Tots els sistemes de regadiu confien que canviïn les perspectives i la tardor i l’hivern es presentin plujosos i amb molta neu, una cosa que serà necessària perquè els embassaments es recuperin, “ja que si es manté la tònica d’un altre any sec, la situació pot agreujar-se molt”, va indicar el president de l’Aragó i Catalunya, José Luís Pérez. A partir d’avui es preveu un canvi, una baixada de les temperatures i pluja generalitzada a totes les comarques catalanes, segons assenyala el Meteocat.

Previsió de pluges de tardor després d’un dels estius més secs L’estiu del 2016 ha estat càlid i sec en el conjunt de Catalunya. El fet més destacat és l’escassa precipitació recollida a gairebé tot el territori, que ha quedat clarament per sota de la mitjana climàtica. Fins i tot es pot qualificar de molt sec (precipitació inferior al 30 per cent respecte als valors mitjans climàtics) prop d’un 40 per cent de la superfície del país, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Una plantació de figues a Torrefarrera dotada amb un sistema de regadiu per degoteig.

Una plantació de figues a Torrefarrera dotada amb un sistema de regadiu per degoteig.

tracking