SEGRE

SUCCESSOS TRIBUNALS

A judici per espoliar amb un detector un jaciment romànic a Balaguer

Fiscalia sol·licita per a l’acusat el pagament d’una multa de 3.300 euros per un delicte sobre el patrimoni històric || Al·lega que desconeixia que era un espai protegit

Els Agents Rurals li van decomissar quaranta peces arqueològiques.

Els Agents Rurals li van decomissar quaranta peces arqueològiques.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un veí de Balaguer, J.L.P.M., es va asseure ahir al banc dels acusats per haver espoliat amb un detector de metalls el jaciment arqueològic al paratge conegut com les Parrelles, situat als afores de la capital de la Noguera, que allotjava un monestir de la baixa edat mitjana, amb les pedres del qual es va construir l’ajuntament de la ciutat. La Fiscalia, que l’acusa d’un delicte sobre el patrimoni històric, va sol·licitar que sigui condemnat a pagar una multa de 3.300 euros (a raó de deu euros diaris durant onze mesos). En canvi, la defensa va demanar que sigui absolt. La vista oral es va celebrar ahir al jutjat penal 2 de Lleida.

L’acusat va assegurar que “dies enrere en aquesta zona vaig veure un altre home buscant amb un detector i vaig decidir anar-hi per trobar bales i altres objectes de la Guerra Civil”. Així mateix, va afirmar que “era un camp conreat i no hi havia cap senyal indicatiu. Si arribo a saber que era un jaciment, no hi vaig”. El succés va tenir lloc el 8 de setembre de l’any 2013, quan una patrulla d’Agents Rurals de l’àrea de la Noguera el van sorprendre in fraganti buscant metalls amb un detector i un pic. Els rurals, que ahir van declarar com a testimonis i van ratificar l’informe, van comprovar que no tenia l’autorització corresponent del departament de Cultura necessària en aquest tipus de casos ni participava en cap prospecció arqueològica. L’ús de detectors de metalls per part de particulars està prohibit per llei. En una butxaca tenia tres peces metàl·liques i van trobar uns altres 37 objectes metàl·lics a l’interior del vehicle. “Ens va dir que buscava monedes”, va declarar una agent rural.

Una arqueòloga del departament de Cultura va testificar que el vestigis arqueològics no es troben en superfície sinó que estan sota terra però que està documentat que la finca està catalogada com a jaciment arqueològic. Per tot plegat, el Ministeri Públic considera que l’home és autor d’un delicte sobre el patrimoni històric ja que tractar d’un espai protegit i amb l’extracció van infringir la normativa i va causar un dany irreparable.

Fiscalia va afegir que encara que l’acusat no sabés que era greu està acreditat que hi va haver una imprudència per part seua.

tracking