SEGRE

PIRINEU RESSUSCITAR NUCLIS ABANDONATS

Un grup inversor dels Estats Units negocia la compra del poble abandonat de Llirt

Una societat de veïns el va posar a la venda fa un any per 749.000 euros || El projecte inclou la construcció d’un celler, la plantació de vinyes, un centre de convencions i un petit hotel

El poble té una superfície de 44 hectàrees i està situat al mig del bosc.

El poble té una superfície de 44 hectàrees i està situat al mig del bosc.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Llirt podria convertir-se en un gran celler de vi, amb plantacions de vinyes, un centre de convencions i un petit hotel per allotjar els visitants. És el projecte d’un grup americà d’inversors que des de fa poc més de quatre mesos manté negociacions amb els propietaris d’aquest poble abandonat del municipi de les Valls de Valira. D’aquesta manera recuperarien el que va ser durant moltes dècades el cultiu principal d’aquestes terres, a 950 metres d’altitud.

El poble està a la venda des de fa més d’un any i als inversors els ha semblat bé el preu, 749.000 euros, segons explica Joan Nadal, veí de la Seu d’Urgell i un dels principals impulsors de la societat Poble de Llirt SL, creada l’any 2000 per veïns de la capital de l’Alt Urgell i Barcelona per rehabilitar i repoblar aquest nucli. Finalment, no van poder fer realitat aquest somni i van optar per posar-lo a la venda.

Plantegen recuperar l’activitat agrícola i les vinyes amb una plantació de fins a vint hectàrees

Segons assenyala Nadal, el grup d’inversors estrangers estudia la normativa urbanística de la zona, que està qualificada com a urbana. “Ja els hem entregat tota la informació i creiem que anem per bon camí”, apunta. En els terrenys, amb una superfície d’unes 44 hectàrees, hi ha prou cabuda per al projecte que plantegen, diu.

Preveuen una activitat agrícola, que seria el celler, amb una plantació de vinyes d’entre quinze i vint hectàrees i dins del poble projecten construir un centre de convencions per a presentacions i tastos de vi i un petit hotel per allotjar els visitants. Els actuals propietaris consideren el projecte “molt interessant” perquè “la comarca el que necessita és activitat econòmica i no més allotjaments per als turistes”. I és que preveuen que el celler generaria llocs de treball per als veïns de la comarca.

Fins al moment han mantingut ja diferents reunions però els mesos d’estiu les negociacions van quedar aturades. Un cop passat aquest període, esperen poder tenir una resposta definitiva aquesta tardor. Llirt està situat en plena naturalesa, a vuit quilòmetres de la Seu d’Urgell. Hi havien arribat a viure fins a deu famílies, però els últims veïns van abandonar el poble fa més de cinquanta anys. L’única activitat que ha tingut Llirt en aquests cinquanta anys és la d’una empresa de la comarca que va comprar alguns terrenys per utilitzar-los com a vivers de plantes.

El poble té una única masia rehabilitada que compta amb una parcel·la de 0,24 hectàrees.

Diversos projectes de recuperació encara a mig camí Solanell, a l’Alt Urgell, o Conill, a l’Urgell, són els noms d’alguns petits nuclis deshabitats sobre els quals planegen projectes de recuperació. Cérvoles és un altre exemple de poble ja ressuscitat. Durant aquests últims anys han sorgit diferents iniciatives per fer reviure antics nuclis de les comarques de Lleida, que allotgen uns quaranta nuclis buits i vint-i-nou que només tenen entre un i dos habitants, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística.

tracking