SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

El Conselh projecta una piscifactoria per repoblar tots els rius aranesos

A l’espera que la Confederació de l’Ebre li doni permís per captar aigua d’un torrent d’Es Bòrdes || El 70% de la fauna va ser arrasada per les riuades del 2013

La Garona a Vielha, un dels rius on és possible pescar.

La Garona a Vielha, un dels rius on és possible pescar.

Creat:

Actualitzat:

El Conselh Generau espera que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) doni llum verda a la concessió d’aigua del barranc de la muntanya d’Era Entecada, a Es Bòrdes, per iniciar la construcció d’una piscifactoria gestionada per l’organisme que té com a principal finalitat recuperar la fauna dels rius aranesos, arrasada en un més d’un 70% per les riuades del juny del 2013, en especial la truita autòctona i el cavilat, aquest últim a punt d’extingir-se (vegeu el desglossament). El complex estaria ubicat al pont d’Arró, al costat d’una línia elèctrica ja existent, i la captació s’ubicaria a uns 200 metres abans de la desembocadura del torrent a la Garona. Segons el síndic d’Aran, Carlos Barrera, “quan tinguem la conformitat de la CHE començarem l’obra civil ja que hem arribat a un acord amb la propietària dels terrenys on aixecarem l’equipament”.

Serà una nau amb quatre basses exteriors per a la cria en captivitat i fresa de truita i cavilat que passaran a les piscines quan els alevins tinguin uns set centímetres. Una de les basses serà específicament per a cavilat. El projecte suposarà una inversió de més de 340.000 euros. Segons assenyala Barrera, el Conselh ha decidit fer una piscifactoria perquè ara la cria es fa en una instal·lació en condicions precàries que és propietat d’un particular.

Va afegir que des de l’any 2013 fins ara s’han anat fent diferents repoblacions de truita autòctona i cavilat (aquesta última és una espècie pròpia de la Val i protegida) per a la repoblació i recuperació dels rius aranesos. “Tanmateix, malgrat les contínues repoblacions, el nombre d’exemplars als rius no és suficient per a la supervivències amb garanties”, va afirmar.

El 50 per cent estan vedats a la pesca per l’avinguda del 2013 El síndic va explicar que des del 2013, després de les riuades, fins a aquest any, els rius aranesos han estat vedats a la pesca, a excepció dels trams d’alta muntanya on l’avinguda no va tenir conseqüències. Barrera va indicar que, en aquests moments, hi ha un 50 per cent dels rius ja en condicions per practicar la pesca. Són la Garona, Varradòs, Toran, Nere, Molières i Ruda, però falta per garantir el bon estat de recuperació en gairebé la meitat. Barrera va puntualitzar que la recuperació d’Aran respecte a equipaments i infraestructures danyats per l’avinguda de juny de fa tres anys està gairebé resolta però ara falta tot el relacionat amb la fauna.

tracking