SEGRE

INFRAESTRUCTURES

Fugues i esquerdes al gran túnel de Montclar obliguen el Canal d'Urgell a obres d'urgència

Inversió d’1,2 milions d’euros per reforçar un tram de 120 metres en una conducció de gairebé 5 quilòmetres || Entre l’octubre i el març es treballarà als primers 40 metres per frenar la degradació

El túnel de Montclar, després de la campanya de regs 2015-2016, on es començarà a actuar ja.

El túnel de Montclar, després de la campanya de regs 2015-2016, on es començarà a actuar ja.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Canal d’Urgell començarà a actuar aquest mateix mes en la reparació del túnel de Montclar, entre Agramunt i Artesa de Segre, una conducció d’aigua subterrània de gairebé 5 quilòmetres i l’obra més emblemàtica d’aquest històric sistema de regadiu. Els sensors que s’han col·locat durant tota la campanya de regs (entre el març i el setembre) així ho aconsellen, ja que determinen que hi ha un tram de 120 metres en el qual han aparegut esquerdes i deformacions, atès que estan bombats diversos punts de la volta i la paret a causa de filtracions, per la qual cosa caldrà intervenir-hi amb urgència. Així ho va explicar el tècnic de la comunitat de regants, Miquel Barea, que va remarcar que “encara que no hi ha risc imminent de despreniments, el túnel no es pot quedar en aquest estat”.

La junta de govern de la comunitat de regants va ratificar dimarts aquesta mesura, que comportarà una inversió de 10.000 euros per metre lineal de túnel, és a dir, 1,2 milions d’euros per deixar la infraestructura en les mateixes condicions de resistència que quan va ser construïda per salvar la serra de Montclar. Barea va indicar que entre l’octubre i el març es treballarà en uns 40 metres fins a restituir tota la zona danyada, drenar-la, consolidar-la i frenar la degradació pel pas dels anys. Serà una primera fase que costarà 400.000 euros, i seguiran dos més que s’abordaran al final de cada campanya.

La zona exterior del túnel quedarà exactament igual com es va construir a mitjans del segle XIX, la qual cosa significa que es reposarà tot el carreuó, que són les pedres petites d’igual mida que recobreixen tota la conducció. Així ho va decidir la direcció del Canal d’Urgell, que vol respectar al màxim l’estructura i la imatge d’un punt que és referència arquitectònica de l’enginyeria de regs. Barea va indicar que fa gairebé vint anys ja es va fer una altra reparació que va comportar la col·locació de bigues metàl·liques, una cosa que no es tornarà a aplicar, i el reforç es farà amb noves tècniques que no comportin un canvi d’imatge. El projecte es plantejarà en l’assemblea general de regants del proper 30 d’aquest mes, en la qual també s’exposaran altres obres, com el recreixement del canal principal al terme d’Agramunt, prosseguir amb el soterrament de la séquia al municipi de Bellvís, on es continuarà amb la zona de passeig sobre la canonada, i el revestiment de la quarta séquia principal a Juneda.

Una obra d’enginyeria amb més de segle i mig d’història El túnel de Montclar és una de les infraestructures més emblemàtiques tant del Canal d’Urgell com de l’enginyeria hidràulica de tot l’Estat. Va ser construït a mitjans del segle XIX per presos condemnats a treballs forçats procedents de diferents punts del país. Té 4.917 metres de longitud i permet que l’aigua passi des d’Artesa de Segre fins a Agramunt salvant la serra de Montclar. Va ser el túnel més llarg d’Europa durant molts anys i una obra visitada per enginyers de tot el món.

tracking