SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Acord per obrir abans de l’hivern un nou accés al nucli de Baiasca

La Diputació assumeix la direcció del projecte, que finançarà amb el Govern, el Sobirà i Llavorsí amb un cost de 420.000 € || Via tancada des del maig passat

Reunió amb representants de la Diputació, el Govern, el consell del Sobirà i ajuntaments.

Reunió amb representants de la Diputació, el Govern, el consell del Sobirà i ajuntaments.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els veïns de l’EMD de Baiasca tindran un nou accés abans de l’hivern a l’haver arribat a un acord per al seu finançament entre el departament de Territori i Sostenibilitat, la Diputació, el consell del Sobirà, l’ajuntament de Llavorsí i l’EMD. Després d’avaluar tres possibles alternatives, els serveis tècnics de l’ens provincial i els diferents agents del territori van determinar ahir que obrir un nou tram de camí, de 800 metres, és l’opció més factible per garantir l’accés dels veïns a la població.

La proposta té un cost total de 422.304 euros i es va acordar que se’n farà una primera fase, que suposarà una inversió de 252.910 euros. En aquest sentit, la Diputació de Lleida es va comprometre a aportar-hi 50.000 euros, que se sumaran als 20.000 del consell comarcal del Sobirà. Per la seua part, el departament de Territori i Sostenibilitat finançarà uns altres 50.000 euros, a través de la línia d’ajuts per a la millora d’accessos als pobles de muntanya anunciada pel conseller Josep Rull el mes passat en una visita al Sobirà. Per la seua banda, l’ajuntament de Llavorsí i l’EMD de Baiasca s’encarregaran de determinar la seua aportació i de concretar les del departament de Governació (que s’estimen en uns altres 50.000 euros) i d’Agricultura, així com cobrir els 252.910 euros de la primera fase de les obres. En aquest sentit, els serveis tècnics de la Diputació de Lleida assumiran la direcció tècnica de l’obra i el consell comarcal del Sobirà tramitarà les adjudicacions. Els treballs s’iniciaran entre finals d’aquest mes i principis de novembre.

Tram de 800 metres amb accés limitat a camionsEl nou accés al nucli de Baiasca tindrà 800 metres de longitud i garantirà un pas segur per als veïns. La primera fase dels treballs preveuen l’obertura del vial, el trasllat dels materials i la compactació del terreny, que serà cobert per una primera capa d’asfalt. L’alcalde pedani de Baiasca, Jordi Fillet, va explicar ahir que els treballs no poden allargar-se davant de la proximitat de l’hivern, que en pot dificultar l’execució. Segons Fillet, l’acord d’ahir entre totes les administracions “obre la llum a la possibilitat que finalment Baiasca tingui un accés digne”, va dir. Així mateix, els camions de gran tonatge hi tindran limitat l’accés fins que no es porti a terme la segona fase del projecte, quan es preveu la construcció de les cunetes, els drenatges i la pavimentació del ferm. El president del consell del Sobirà, Llàtzer Sibís, va apuntar que l’opció triada finalment “és la més ràpida i més segura per circular”. No obstant, va insistir en la necessitat d’iniciar els treballs al més aviat possible. Per la seua part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va assegurar que l’acord de finançament ha permès desencallar les obres, que “es faran de manera immediata”. L’accés està tallat des del mes de maig passat, a conseqüència d’un despreniment de pedres i roques a la via.

tracking