SEGRE

MEDI AMBIENT

Els senglars destrossen el 40% del camp d'aeromodelisme de la Seu

Els socis del Club Sedis denuncien que no s’han pres mesures i que s’ha obstaculitzat la caça d’animals || Els Agents Rurals ho atribueixen a la falta de personal

Miquel Caminal va mostrar alguns dels desperfectes causats pels senglars a les pistes.

Miquel Caminal va mostrar alguns dels desperfectes causats pels senglars a les pistes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les destrosses que els senglars fan a les seues instal·lacions des de fa més d’un mes i mig han portat el Club Sedis Aeromodelisme de la Seu a actuar i denunciar els perjudicis que la superpoblació d’aquests animals causa al camp de pràctiques que té al Pla de les Forques. L’entitat, amb quaranta socis, assegura que s’han trobat traves, des de l’oficina dels Agents Rurals de l’Alt Urgell, per poder caçar senglars, reduir-ne el nombre i evitar més danys.

Miquel Caminal, portaveu del club, va lamentar aquesta situació i va assegurar que els animals “ja han destrossat pràcticament un 40 per cent de les dos hectàrees de gespa que cuidem per efectuar les maniobres amb els avions”.

Des del club van explicar que es va demanar autorització per a una batuda fa més d’un mes i que “han tardat quatre setmanes a actuar. Van venir dissabte però no van poder caçar. Ara ja és tard, ja han fet massa mal”. Així mateix, van incidir que el departament Agricultura resol les autoritzacions en un màxim de 48 hores i que “la nostra s’ha retingut a l’àrea bàsica dels Agents Rurals de l’Alt Urgell”, una situació que titllen de “deixadesa i lentitud”.

Els senglars hi van a les nits i remouen la terra buscant aliment i deixen forats de més d’un pam de profunditat. Al principi, Caminal va explicar que “vam intentar arreglar els desperfectes però, arribats a aquest punt, haurem de contractar una empresa perquè els repari”, va dir. Cada setmana hi van entre quinze i vint socis a fer volar les aeronaus. “Ara per ara no han tocat l’herba artificial, encara que hi ha naus que utilitzen la natural i en aquestes zones ja no poden volar.” Els avions costen entre 8.000 i 10.000 euros i “quan aterren, si topen contra el terreny aixecat, poden quedar clavats i destrossats”.

Per la seua banda, Carles Mora, cap dels Agents Rurals de l’Alt Urgell, va defensar la gestió de l’oficina local i va explicar que hi ha una “falta de personal per assumir totes les actuacions sol·licitades”. Propietaris d’horts del barri del Poble Sec de la Seu també han patit danys en els cultius. Fa uns dies, els senglars es van passejar per la urbanització del Balcó del Pirineu, a Montferrer i Castellbò. Els veïns van alertar Mossos d’Esquadra i Agents Rurals.

Miquel Caminal va mostrar alguns dels desperfectes causats pels senglars a les pistes.

Miquel Caminal va mostrar alguns dels desperfectes causats pels senglars a les pistes.

tracking