SEGRE

MEDI AMBIENT GESTIÓ DE RESIDUS

Ordenen reduir les fetors de la planta de residus de Torregrossa per queixes veïnals

La pudor arriba fins a municipis com Sidamon i Miralcamp, que ja ha reclamat mesures per pal·liar les molèsties || Audax, nou titular, diu que ja aplica accions correctores en la gestió de residus

Vista de la planta de compostatge d’Arpla de Torregrossa.

Vista de la planta de compostatge d’Arpla de Torregrossa.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Territori i Sostenibilitat ha instat la planta de compostatge de residus no perillosos Arpla, al municipi de Torregrossa, propietat de la firma Audax Green des del desembre del 2015, a reforçar les mesures correctores per evitar molèsties per emissions d’olors en dies de vent, ja que durant els últims tres anys han causat malestar a veïns de Torregrossa i de pobles veïns com Miralcamp i Sidamon. La firma ha de presentar abans del gener un estudi que avaluï l’impacte odorífer de les instal·lacions en aquestes poblacions.

La planta de compostatge va iniciar l’activitat el 2009 amb llicència per tractar purins i residus vegetals. No va ser fins al 2013 quan es van detectar les primeres pudors, coincidint amb la sol·licitud per renovar l’autorització ambiental, en la qual ja no es preveia la gestió dels purins i sí la de residus no perillosos com gallinassa i llots de depuració d’aigües residuals. L’ajuntament de Miralcamp va presentar al·legacions el 2013 contra la fetor i malgrat que es van fer proves i mesuraments, el consistori ha tornat a sol·licitar enguany un nou mesurament, ja que va assegurar que aquests s’havien fet sense tenir en compte el nucli urbà, tal com va explicar l’alcalde, Melcior Claramunt.

La pudor també arriba en ocasions a Sidamon. L’alcalde, Josep Maria Huguet, va remarcar que ara per ara no s’han presentat al·legacions però estan pendents de les actuacions que ha d’executar la firma per corregir el problema.

Per la seua banda, l’alcalde de Torregrossa, Josep Maria Puig, va assegurar que el consistori ha presentat al·legacions per les molèsties que causen les olors als veïns més pròxims, i per no haver executat la millora de l’accés a les instal·lacions, que provoca l’emissió de partícules de pols i sorolls inicialment no previstos.

El gerent d’Audax Green, Josep Maria Capdevila, va assegurar que la firma ja aplica mesures correctores en la gestió dels residus dins de la planta que redueixen sensiblement les pudors. Així mateix, va remarcar que existeix la voluntat “de minimitzar al màxim la pudor”. Va recordar en aquest sentit que els residus que tracta la planta són principalment llots i gallinasses.

Autorització per gestionar residus orgànics

El departament de Territori ha autoritzat a Audax Green la llicència per gestionar residus orgànics, principalment llots de depuradores urbanes de Catalunya i gallinasses i fems. Capdevila va assegurar que aquests són els principals residus que entren a Torregrossa. S’ha de destacar que l’empresa també va adquirir la planta de purins de Miralcamp, que va entrar en funcionament el mes de setembre passat.

tracking