SEGRE

AGRICULTURA VARIETATS

Cervià ja exporta safrà a l’Azerbaidjan i amplia mercat

La Cooperativa del Safrà tanca acords per portar-lo a Dubai i als Emirats Àrabs || Preveu una collita de setze quilos aquest any

Demostració de com s’extreu el safrà de les flors.

Demostració de com s’extreu el safrà de les flors.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cooperativa Safrà de les Garrigues de Cervià ja ven safrà a l’Azerbaidjan i tanca negociacions per fer-ho als Emirats Àrabs i Dubai, encara que també en comercialitza petites quantitats a Panamà. Així ho va assegurar ahir el vicepresident de l’entitat, Enric Dalmau, que va assegurar que ben aviat es tancaran els acords després d’efectuar les últimes anàlisis del producte. Dalmau va indicar que la qualitat del safrà és el que ha motivat aquests països, on és molt apreciat, a comprar a Lleida malgrat la proximitat de l’Iran, el primer productor del món, tot i que té menys qualitat, va remarcar.

Dalmau va fer aquest anunci en la cinquena Festa del Safrà, amb la qual se celebra l’inici de la collita. Va assegurar que en dos anys la cooperativa ha passat de 24 socis a més de setanta en l’actualitat. També ha augmentat la producció en els tres anys d’existència. Així, dels quatre quilos del 2014 es van arribar als vuit el 2015 i la previsió és assolir els setze en aquesta campanya. Per aconseguir un quilo preparat per envasar fan falta entre 120.000 i 150.000 flors.

La cooperativa ha passat de tenir 24 socis fa dos anys als 70 registrats en l’actualitat

El safrà es perfila com un dels productes clau de la comarca perquè és fàcil de conrear i té una gran rendibilitat. De fet, mig gram costa 4 euros, un gram 7,5 i 2 grams 14 euros, davant dels 2 euros que arriba a costar el safrà iranià. No obstant, el sector assegura que moltes vegades es ven com un producte local, de manera que reclama que es reconegui la importància del safrà català perquè el consumidor sigui conscient del que compra. La Festa del Safrà l’organitzen la Cooperativa del Safrà, l’ajuntament de Cervià de les Garrigues i la Cooperativa de l’Oli.

La falta de pluges ha retardat la floració, malgrat que la situació s’ha pogut reconduir gràcies a les últimes precipitacions, segons va indicar el president, Manolo Ramírez.

tracking