SEGRE

INVESTIGACIÓ

Troben restes humanes al pantà de Rialb a Bassella i investiguen la seua procedència

No presenten signes de criminalitat i el jutjat de Solsona obre diligències per determinar-ne l’origen || Entre el nucli de la Clua i Aguilar, en una zona que sol estar coberta per les aigües de l’embassament

El crani que es va trobar a la zona de Campabadal.

El crani que es va trobar a la zona de Campabadal.

Creat:

Actualitzat:

Dos pescadors habituals del pantà de Rialb van trobar diumenge passat al matí restes humanes en una zona entre el nucli de la Clua i Aguilar, al municipi de Bassella, coneguda com la zona de Campabadal. Els joves, coneixedors de l’entorn de l’embassament per la seua afició a la pesca, van decidir anar a aquest espai i va ser on van trobar un crani, una mandíbula i diversos ossos amb aparença humana, davant de la qual cosa, sorpresos per la troballa, van donar avís als Mossos d’Esquadra. Fins al lloc es van desplaçar agents de la unitat d’investigació de la Seu d’Urgell, que van fotografiar cadascuna de les restes i les van remetre a dependències forenses. Segons els Mossos d’Esquadra, el jutjat de Solsona ha obert diligències per determinar la procedència dels ossos, que, segons els primers indicis, no presentaven signes de criminalitat. Fonts de la Policia autonòmica van apuntar que la investigació preveu l’extracció de l’ADN per contrastar les dades amb les de possibles persones desaparegudes, o per si existís alguna denúncia relacionada. No obstant això, van apuntar que amb tota probabilitat es tracti de restes antigues, fins i tot de la Guerra Civil o anteriors. Van apuntar que podria tractar-se d’algun difunt les restes del qual van ser dipositades expressament en aquest espai, tal com es feia antigament, perquè històricament hi havia moltes masies que disposaven dels seus propis cementiris. Tanmateix, no es pot descartar la hipòtesi que fos un cadàver de la Guerra Civil. Per la seua part, l’alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, va explicar que en aquest enclavament, ubicat entre la Clua i Aguilar, són identificades diverses trinxeres de la Guerra Civil, i fins i tot va explicar que a la zona més pròxima a l’aigua es trobava l’antic cementiri del nucli d’Aguilar, al marge dret del riu Segre, ara sota les aigües de Rialb. Barbens va explicar que la zona coneguda com a Campabadal correspon a una masia que ostentava aquest nom amb diverses finques i granges, encara que la família va desmentir ahir que tingués cementiri propi. El baix nivell d’aigua de Rialb va propiciar la troballa d’aquestes restes humanes a Bassella.

Els ossos podrien ser de l’antic cementiri, ara inundat

L’alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, va apuntar que les restes trobades diumenge podrien ser de l’antic cementiri de Bassella, ara negat per les aigües de Rialb, a l’altre extrem de l’embassament. S’ha de recordar que el programa de recuperació de restes arqueològiques a la zona de l’embassament de Rialb va posar al descobert l’any 1999 una necròpolis amb desenes d’esquelets de diverses èpoques. Les restes van ser trobades al costat de l’ermita de Santa Eulàlia de Pomanyons, l’església de Castellnou de Bassella o a l’ermita de Sant Girvés, a la Baronia. El projecte va preveure el trasllat de les restes del centenar d’antics veïns de Tiurana enterrats al cementiri de la població, i el trasllat de l’antic dolmen de Sols de Riu, un monument funerari prehistòric la principal singularitat del qual, a més de les seues importants dimensions, és que cobria les restes de dos persones, un adult i un nen, del neolític.

El crani que es va trobar a la zona de Campabadal.

El crani que es va trobar a la zona de Campabadal.

El crani que es va trobar a la zona de Campabadal.

El crani que es va trobar a la zona de Campabadal.

tracking