SEGRE

MOBILITAT

Lleida s'afegeix a la Generalitat en el pols a l'Estat per exigir el traspàs de regionals

Després de nombroses incidències i retards que atribueixen a la falta d’inversions per part del Govern central || La Diputació i alcaldes de municipis lleidatans participen en un acte reivindicatiu a Barcelona

Els participants en la trobada per reclamar a l’Estat el traspàs dels trens regionals i de rodalies.

Els participants en la trobada per reclamar a l’Estat el traspàs dels trens regionals i de rodalies.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diputació, la Paeria de Lleida i més d’una desena de municipis i consells lleidatans es van sumar ahir a la reivindicació de la Generalitat d’obtenir el traspàs dels trens regionals i de rodalies. És una reclamació que ha guanyat pes arran de centenars d’incidències en els últims anys tant a les línies convencionals que connecten Lleida amb Tarragona i Barcelona (vegeu el desglossament) com a les de rodalies a l’entorn de la capital catalana, una situació que l’Executiu català atribueix a falta d’inversió de l’Estat. Per aquest motiu, van insistir que la reclamaran a través d’un contenciós administratiu contra Adif, que presentaran el 28 de novembre.

El president, Carles Puigdemont, va encapçalar l’acte celebrat al Palau de la Generalitat, on va afirmar que la reivindicació del traspàs “no és ja una qüestió de puntualitat, sinó de dignitat”. Per la seua part, el conseller de Territori, Josep Rull, va qüestionar el “traspàs incomplet i incomplert” que va incloure el 2010 les línies regionals que comuniquen Lleida amb Tarragona i Barcelona: una transferència sovint qualificada de “simbòlica”, al no incloure la propietat de la infraestructura ferroviària ni els trens, que opera Renfe. Tampoc la inversió acordada amb Foment s’ha fet efectiva. “Quan gestionem nosaltres, ho fem de forma solvent”, va afegir.

La Generalitat presentarà el 28 de novembre el recurs contenciós administratiu contra Adif

El president de la Diputació, Joan Reñé, va subratllar que “estem farts” de retards i incidències i va afegir que “ja toca que tinguem la capacitat de gestionar” el sistema ferroviari. El tinent d’alcalde de Lleida Rafael Peris va assenyalar que la Paeria està a favor que la Generalitat assumeixi aquest servei.

La trobada va reunir també els primers edils de Tàrrega, Mollerussa, Cervera i d’altres municipis com Bellcaire, Bellpuig, Castelldans, la Torre de Capdella, Preixens, Almacelles, Torrefeta, Maldà, Vinaixa, Oliana i Rialp (encara que per molts no passen vies). També hi va assistir l’alcalde de Juneda i president del consell de les Garrigues, Antoni Villas. Entre els participants, més de dos-cents, hi havia representants de les associacions municipalistes ACM i FMC, de l’Assemblea Nacional Catalana i de cambres de comerç, si bé la de Lleida no hi va assistir. Tanmateix, el president, Joan Simó, va explicar que estan “a favor del traspàs i de modernitzar línies de Lleida, en especial la de Manresa”.

La Generalitat critica que Foment només hagi executat un 10% dels 4.000 milions d’euros pactats entre els anys 2008 i 2015, i amb prou feines un 9% del pressupost per al 2016. Com a resultat, segons el Govern, només està en servei el 4,1% del pla d’inversions acordat el 2013 per reparar deficiències a la xarxa de ferrocarrils.

Centenars d’incidències i un parc mòbil envellit

Les línies de trens regionals que comuniquen Lleida amb Barcelona a través de Manresa, Tarragona i Valls acumulen 661 incidències des del 2012, segons el departament. Això suposa el 41% de les 1.597 que la Generalitat ha detectat en aquest període en el conjunt de Catalunya, mentre continuen produint-se retards per avaries i altres incidències. Per la seua part, l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) al·lega que només 432 de les més de 1.500 incidències que esmenta la Generalitat es deuen a problemes a les infraestructures. Pel que fa als trens, l’Executiu català ha sol·licitat en ocasions la retirada de vehicles de més de trenta anys que circulen per les vies lleidatanes.

tracking