SEGRE

AIGÜES REGADIU

La concessionària del Segarra-Garrigues exigeix per via judicial 376.000 € al Canalet de Tàrrega

Per l’aigua que el canal va subministrar el 2012 i el 2013 a aquesta comunitat de regants, que actualment es proveeix del Canal d’Urgell || El regadiu rebutja pagar aquesta factura al considerar-la desproporcionada

L’assemblea de regants de l’Alt Urgell de Tàrrega ahir a la nit.

L’assemblea de regants de l’Alt Urgell de Tàrrega ahir a la nit.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa concessionària del Segarra-Garrigues, ASG, ha presentat una demanda judicial contra els regants de l’Alt Urgell de Tàrrega per exigir-los el pagament de 376.458,90 euros. Aquest és l’import de la factura per l’aigua que el canal va subministrar el 2012 i el 2013 a aquesta comunitat, coneguda històricament com el Canalet i que actualment es proveeix del Canal d’Urgell.

El vicepresident del Canalet, Justo Minguella, va afirmar ahir que “no hem liquidat la factura perquè la considerem desproporcionada”. Va afegir que “no volem pagar un servei que no hem rebut” i va argumentar que “hi va haver un subministrament en alta, però no una distribució que justifiqui aquest import”. Per la seua part, el president, Guillem Valls, va avançar que demanaran a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) la reserva d’aigua corresponent per a la comunitat de regants de l’embassament de Rialb. “No podem estar sempre pendents de si tenim aigua o no per regar, necessitem seguretat”, va dir Valls, que va afegir que “tampoc o volem estar lligats al monopoli d’ASG”. Aquestes qüestions es van tractar ahir a la nit, en l’assemblea general ordinària de la comunitat del Canalet. Els litigis entre el Canalet i el Segarra-Garrigues es remunten a diversos anys i s’han accentuat des que el segon va demanar al Canal d’Urgell que deixés de proveir el Canalet. Tanmateix, el Canalet ho va recórrer i la CHE va ordenar donar de nou l’aigua com a mesura cautelar mentre es resol el litigi, encara recorregut. Els regants, de fet, no descarten anar més enllà de l’administració hidràulica per aquesta polèmica i acudir també a la via judicial. Durant la sessió es va aprovar el pressupost del 2017, que ascendeix a 265.841 euros. Això suposa 100.000 € més que el del 2016. Minguella va explicar que aquest increment correspon a la inversió per ampliar l’estació de bombatge i a despeses jurídiques pel litigi amb ASG. A l’assemblea també es van donar a conèixer les obres previstes per concloure la millora de la xarxa de distribució a la zona del Canalet amb actuacions al sector C, a la Figuerosa i amb un pressupost de 270.000 euros. En els últims 4 anys, el Canalet ha invertit més de 4 milions a renovar la xarxa, a càrrec dels 300 regants.

Sabaté va apuntar que només es va presentar una candidatura, “per la qual cosa es canviaran alguns membres de la junta”. L’assemblea va aprovar també el pressupost per al pròxim 2017, d’1,3 milions d’euros.

El Segrià Sud rebaixa el preu de l’aigua i la quota per segon anyL’assemblea general de la comunitat de regants del Segrià Sud va acordar ahir rebaixar per segon any el preu de l’aigua. Els regants pagaran un cèntim i mig menys per metre cúbic d’aigua que consumeixin i dos euros menys per hectàrea com a derrama anual a la comunitat. Amb aquesta rebaixa, l’aigua passarà de costar 13 cèntims per metre cúbic a 11,5 i la quota anual serà de 66 euros per hectàrea en lloc de 68, segons el president dels regants, Joan Sabaté. Va afegir que, atès que els costos energètics són menors perquè es consumeix més aigua, “podem ajustar despeses i reduir preus”. L’assemblea va renovar la junta dels regants, que al seu torn va ratificar Sabaté com a president.

tracking