SEGRE

MOBILITAT FERROCARRILS

Adif renuncia a adjudicar 68 milions per a vies de tren a Lleida, Barcelona i Tarragona

Deixa sense efecte el concurs que va convocar al juny per al manteniment d’infraestructures ferroviàries de tot Espanya per valor de 585 milions || Per un període de quatre anys, des del 2017 fins al 2020

La reposició del tram de Granyanella, l’obra de més envergadura d’aquest any en vies de Lleida.

La reposició del tram de Granyanella, l’obra de més envergadura d’aquest any en vies de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) ha renunciat al concurs que va convocar el mes de juny passat per al manteniment durant els propers quatre anys de les vies convencionals de tot Espanya, que inclouen les línies de trens regionals i de mercaderies que comuniquen Lleida amb Barcelona i Tarragona. L’organisme del ministeri de Foment va anunciar ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el desistiment a aquesta adjudicació, el pressupost de la qual ascendia a 585 milions d’euros. D’aquesta xifra, els dos lots que incloïen la xarxa ferroviària estatal de Lleida sumaven uns 68 milions.

Segons les clàusules del concurs, l’empresa adjudicatària havia d’assumir des de reparacions a les vies ocasionades per accidents fins a inspeccions sobre l’estat de la infraestructura i actuacions de manteniment preventiu entre el 2017 i el 2020 (vegeu el desglossament). Adif no va poder precisar ahir els motius d’aquesta renúncia ni tampoc quins efectes pot tenir en la conservació de les vies lleidatanes.

El desistiment arriba mesos després que l’Estat tanqués el pressupost el mes de juliol passat

Tanmateix, la licitació es va fer poc abans que el ministeri d’Hisenda ordenés el tancament dels pressupostos de l’Estat. Aquesta mesura, que pretenia evitar sancions de la Unió Europea per incompliment dels objectius de dèficit, impedia incórrer en despeses que no estiguessin ja compromeses el 20 de juliol. Passada aquesta data, el dia 15 de setembre, Adif va deixar en suspens el concurs fins que ahir, al cap d’un mes i mig, va formalitzar la renúncia a adjudicar-lo. Amb la formació d’un nou govern, s’obre la porta a incloure aquesta i altres contractacions desistides des de juliol en els pròxims pressupostos de l’Estat.

El desistiment per part d’Adif afecta el conjunt de les vies d’ample ibèric d’Espanya, però arriba en un moment de polèmica a Lleida i a la resta de Catalunya pel que fa a l’estat de conservació de les infraestructures ferroviàries de la xarxa estatal. La Generalitat, que atribueix retards i incidències als trens regionals i de rodalies de Barcelona a falta d’inversió per part del ministeri de Foment, va formalitzar la setmana passada el seu recurs davant dels tribunals per exigir a Adif treballs de millora a la xarxa catalana per valor de 306 milions d’euros. També municipis i altres institucions lleidatanes han criticat el que consideren un dèficit de manteniment i inversió en les vies lleidatanes.

Reparacions per accidents, inspeccions i prevenció

Les empreses que optaven a adjudicar-se el contracte de manteniment s’havien de fer càrrec de reparacions d’urgència, ja fos com a conseqüència d’accidents que afectessin la infraestructura com a petició d’Adif en els punts on es detectés risc potencial per a la circulació ferroviària. A aquestes actuacions se sumaven treballs d’inspecció per verificar el bon estat de trinxeres, terraplens i túnels, així com actuacions de manteniment com la substitució de trams de rails i de travesses deteriorats. També plantejava actuacions en passos a nivell.

tracking