SEGRE

RECORD EFEMÈRIDE

Les famílies de les víctimes de la tragèdia d’Agramunt exigeixen depurar responsabilitats

El seu advocat reclama celeritat al jutge || Emotiu homenatge als damnificats ahir a la localitat amb la col·locació d’un monòlit un any després de la riuada que va causar la mort de quatre ancianes

Agramunt va descobrir ahir un monòlit en memòria dels damnificats de la riuada del 3 de novembre del 2015.

Agramunt va descobrir ahir un monòlit en memòria dels damnificats de la riuada del 3 de novembre del 2015.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agramunt va rememorar ahir el que és amb tota seguretat el dia més tràgic de la seua història recent, la riuada que la matinada del 3 de novembre del 2015 va causar la mort de quatre ancianes a l’inundar-se les seues habitacions situades al semisoterrani del geriàtric Ribera del Sió. Cinc residents més van aconseguir sobreviure perquè algunes estaven subjectes als matalassos, que van flotar. Els familiars de les dones mortes han denunciat aquesta setmana (vegeu SEGRE de dimarts) que “a data d’avui no només no s’han depurat les responsabilitats sinó que diverses administracions públiques, malgrat haver estat requerides pel Jutjat d’Instrucció de Balaguer perquè aportessin l’expedient de l’ocorregut, han fet cas omís al requeriment”. Algunes, com l’ajuntament d’Agramunt i l’Agència Catalana de l’Aigua, han assegurat que han facilitat tota la informació que els han sol·licitat. L’advocat de les famílies de les víctimes, Pompili Roiger, va explicar ahir que “hem presentat una nova petició davant del jutjat de Balaguer perquè totes les administracions aportin els seus informes”.

Un any després de la tragèdia, ningú ha assumit responsabilitats ni s’ha produït cap dimissió encara que s’ha demostrat que hi va haver una cadena d’errors. Ningú va preveure que les pluges torrencials la tarda anterior a la capçalera del Sió (a la Segarra) poguessin provocar una riuada de tals dimensions. Només hi havia activada una dotació dels bombers voluntaris d’Agramunt, que van ser avisats tard i malament. Emergències va assegurar que no havia rebut avisos malgrat que el regidor i exalcalde d’Ossó de Sió, Josep Maria Pedró, va trucar al 112 a les 3.12 hores de la matinada. L’ajuntament, que ha instal·lat censors al riu per detectar avingudes imprevistes, va obligar el geriàtric a clausurar les habitacions del semisoterrani. Aquesta administració va rebre l’avís de la inundació a les 4.00 hores, quan el mal ja no es podia evitar.

No s’ha produït cap dimissió encara que s’ha demostrat que hi va haver una cadena d’errors

El consistori va descobrir ahir dijous un monòlit en memòria dels damnificats de la riuada. A l’escultura, situada al passeig Josep Brufau, els veïns, en un acte en què van participar unes 200 persones, van dipositar escrits dedicats a la memòria d’aquella nefasta jornada. També alumnes i professors de l’escola de música van interpretar peces musicals i, finalment, la professora Núria Sorribes va fer lectura d’un poema. Segons va explicar l’alcalde, Bernat Solé, “ha estat un acte íntim obert a la participació de la població, per la qual cosa no hi havia polítics ni representants institucionals. Estem units en els mals moments”. Solé va reiterar que el consistori va facilitar tota la informació sol·licitada.

tracking