SEGRE

PATRIMONI RECUPERACIÓ

Helicòpter per recuperar l’església d’Orrit, a Tremp

El difícil accés al temple va obligar a utilitzar-lo per portar el material || Primer pas per a la rehabilitació de l’edifici romànic

L’helicòpter que ahir va portar el material per restaurar el temple.

L’helicòpter que ahir va portar el material per restaurar el temple.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els treballs per restaurar l’església romànica de Sant Pere d’Orrit van necessitar ahir un helicòpter per portar els materials de construcció fins a una zona inaccessible per a camions. L’aparell va haver de fer onze viatges per traslladar les nou tones de materials necessaris per a la rehabilitació d’aquest edifici d’estil romànic.

L’església de Sant Pere d’Orrit es troba molt deteriorada des de fa temps. Les aportacions de diferents administracions han permès iniciar per fi la restauració de l’exterior, en dos etapes que s’executaran de forma simultània. L’ajuntament de Tremp du a terme aquesta obra, amb un pressupost que ascendeix a 30.000 euros. D’aquesta suma, 20.000 procedeixen de subvencions de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), i la conselleria de Cultura de la Generalitat aporta els 10.000 restants.

A la zona d’Orrit es van trobar els escrits més antics en llengua catalana

El consistori va indicar que, durant aquesta tardor, es retirarà la runa que hi ha al voltant de l’edifici, es netejarà l’exterior i es repararà el terra de la nau. A continuació, està previst reconstruir la coberta de l’edifici i reparar les esquerdes. Els treballs acabaran amb la instal·lació d’una nova porta i mesures per protegir el conjunt de l’immoble.

La història del temple està estretament lligada a la del castell. Aquesta construcció va pertànyer inicialment a Alaó, però al voltant de l’any 1100 el comte Pere Ramon del Pallars Jussà, amb els seus germans Arnau i Bernat, la van entregar al monestir de Santa Maria de Mur, on van construir el panteó familiar.

Es tracta d’un edifici d’una nau coberta amb volta de canó semicircular, amb tres arcs al llarg de la nau. A l’oest es troba l’absis semicircular, unit a la nau per un arc presbiteral. Té arcs llombards a la capçalera. La part baixa del campanar, que s’obre a l’església, va ser habilitada com a capella.

Per la seua banda, l’arquitecte municipal, Jordi Pujal, va destacar en declaracions a TV3 que l’estil d’aquesta església del segle XI és “únic al nord de Catalunya” i va apuntar que en aquesta zona es van trobar els escrits més antics en llengua catalana.

tracking