SEGRE

URBANISME LITIGIS

Condemnen el Govern a pagar un milió per autoritzar una obra il·legal

Un restaurant a Camarasa, i recorre la sentència que obliga a indemnitzar-lo

El restaurant, quan estava encara obert al públic.

El restaurant, quan estava encara obert al públic.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els litigis per un polèmic restaurant en sòl rústic a Camarasa segueixen endavant anys després que l’establiment fos declarat il·legal i tanqués les portes el 2010. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga la Generalitat a indemnitzar l’empresa responsable de l’establiment, Pont Romà SL, amb més d’un milió d’euros en concepte de responsabilitat patrimonial per haver autoritzat les obres als anys noranta. L’Executiu català ha recorregut aquesta resolució davant del Tribunal Suprem.

La comissió d’Urbanisme va donar el vistiplau a la construcció del restaurant en sòl rústic el 1994. Aquesta decisió va xocar amb l’oposició de l’associació ecologista Ipcena, que en els anys següents va interposar al·legacions i recursos contra l’autorització. El cas va arribar fins al Suprem, que el 2008 va ordenar declarar nul·les les llicències d’obres que l’ajuntament havia atorgat d’acord amb el permís del Govern. El consistori les va deixar sense efecte el 2010 i l’establiment ha estat tancat des d’aleshores. Una vegada tancat el polèmic restaurant, el litigi va prendre un nou camí. L’empresa va demandar la Generalitat pels perjudicis que havia patit com a conseqüència d’una autorització que no s’ajustava a dret. El TSJC es va pronunciar a favor del promotor el 2015 i va xifrar la indemnització en 962.964 euros més interessos a partir del 30 de març del 2010 (vegeu el desglossament).

L’immoble segueix dret, però sotmès a un progressiu deteriorament i sense ús al ser il·legal

El tribunal va estimar que, sota l’argument de “crear llocs de treball o desenvolupar una determinada àrea econòmica”, Urbanisme va donar la seua autorització “sense que cap altra norma li doni suport” en sòl qualificat com a rústic. Per això, considera que l’administració va incórrer en responsabilitat patrimonial.

Un any després, el mes de juliol passat, el Tribunal Suprem va acceptar a tràmit un recurs de cassació de la Generalitat i va imposar a l’empresa el pagament de fins a 1.500 euros en concepte de costes judicials a l’haver provat d’impedir que la causa seguís endavant.

Mentrestant, l’edifici clausurat segueix dret, encara que sotmès a un progressiu deteriorament i sense ús possible al tractar-se d’una construcció declarada il·legal i fora d’ordenació urbanística.

tracking