SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

El Govern ordena a 125 ajuntaments frenar granges fins que tinguin plans de purins

Els insta a no enviar projectes a la comissió d’Urbanisme fins que Agricultura validi la seua gestió de les dejeccions || Davant les crítiques del sector ramader, que considera que això retarda els tràmits

La roda de premsa de la plataforma, ahir, a la seu d’Ipcena a Lleida.

La roda de premsa de la plataforma, ahir, a la seu d’Ipcena a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ha ordenat a cent vint-i-cinc ajuntaments de Lleida que no remetin a Urbanisme projectes per construir o ampliar granges fins que tinguin el vistiplau d’Agricultura als seus plans de gestió de purins. Ho ha fet a través d’una carta als municipis de les comarques del pla declarats zona vulnerable a la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats. Aquestes instruccions arriben després de mesos en què Urbanisme ha deixat en suspens desenes de projectes per a granges en aquestes localitats, i mentre la Unió Europea (UE) exigeix solucions per posar fi a la contaminació d’aqüífers després de dos dècades sense gairebé millores.

La carta, que està firmada pel director general d’Urbanisme, Agustí Serra, i per la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, constata un “important increment de sol·licituds” d’autorització urbanística per a granges i argumenta que algunes “poden obtenir l’informe favorable de la comissió d’Urbanisme”, però no el permís per iniciar l’activitat “per qüestions relacionades amb els plans de dejeccions”. Per aquest motiu, demanen que els informes que acompanyen a cada projecte incloguin “un pronunciament exprés” d’Agricultura sobre el pla de purins de l’explotació.

“Abans es paralitzaven projectes a Urbanisme i ara, un pas abans, als ajuntaments”, van criticar fonts d’Unió de Pagesos (UP). El sindicat agrari va recordar que, si bé tant la llicència urbanística com el pla de dejeccions són obligatoris, fins ara s’havien tramitat de manera separada, i van indicar que aquest últim pot requerir mesos. “Si ara el pla de purins és un requisit previ al permís d’Urbanisme, Agricultura hauria d’emetre el seu informe en un mes”, va afegir.

Aquesta instrucció als ajuntaments arriba després que, el juliol passat, l’ACA rebutgés donar el vistiplau a projectes per a grans granges en zones vulnerables, llevat que gestionessin els purins sense aplicar-los en finques com a fertilitzant.

L’oposició al projecte de Tracjusa, al Parlament

La plataforma contra el projecte per tractar residus urbans a la planta de purins de Tracjusa, a Juneda, es reunirà avui amb els grups polítics del Parlament per instar-los a pronunciar-se contra aquesta iniciativa. L’entitat, en la qual participa Ipcena, creu que és “una incineradora d’escombraries encoberta” com un projecte per gestionar purins. “Volem que el PDECat es quedi sol”, va dir el portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, que considera aquest partit favorable al projecte, mentre que “ERC i CUP hi estan en contra”. En aquest sentit, va atribuir al PDECat i al Govern accions per afavorir-lo.

tracking