SEGRE

ADMINISTRACIÓ

La Diputació s'endeutarà per 30 milions per donar ajuts a municipis i fer inversions fins 2018

Reñé defensa concedir ajuts directes per motius d’urgència davant de les crítiques d’ERC i nega qualsevol favoritisme polític

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diputació contractarà préstecs i augmentarà el seu endeutament en 30 milions d’euros entre 2017 i 2018 a fi d’atorgar noves línies d’ajuts a ajuntaments i fer inversions en carreteres i equipaments. Així ho ha anunciat avui el president, Joan Reñé, qui va indicar que ho permet la reducció del deute de l’ens provincial, que ha passat del 107% dels recursos ordinaris el 2011 a un 39% al tancament de 2016.

Amb aquestes operacions de crèdit, el deute de la Diputació se situarà en un 60%. "Molt per sota del límit del 75% que estableix la normativa", va puntualitzar Reñé, que va indicar que 20 milions d’euros es destinaran a un pla extraordinari de subvencions per a inversions municipals, que es concediran per concurrència pública i s’afegirà als programes d’ajuts ja existents. Dels deu milions restants, quatre serviran per sufragar fins un 25% dels projectes d’ajuntaments que obtinguin finançament del fons Feder de la UE, i la resta a inversions considerades "estratègiques", com millores a la xarxa de carreteres de l’ens provincial.

Reñé va fer aquestes declaracions en la presentació de la proposta de pressupostos de la Diputació per a 2017, que ascendirà a 112 milions, nou milions més que els de 2016. D’aquesta xifra, 43,5 milions es destinaran a aportacions als ens locals, tant a través dels plans d’ajuts ja existents com del futur pla extraordinari. En aquest sentit, Reñé va puntualitzar que, dels 30 milions d’endeutament previstos, els comptes per al proper any només incorporaran en principi 5 milions. La resta s’haurà d’incorporar entre 2017 i 2018.

Els pressupostos se sotmetran a l’aprovació del ple el 24 de novembre, després que el PSC reclamés una nova línia d’ajuts als municipis i que ERC qüestionés la concessió de subvencions directes i exigís que totes fossin per concurrència pública. En aquest sentit, Reñé es va mostrar convençut que el nou programa d’ajuts està d’acord amb el que demanen els socialistes. Quant a les crítiques dels republicans, va recordar que els ajuts directes ja s’aplicaven abans del seu mandat, va negar qualsevol favoritisme a l’hora de concedir-les i va defensar que són útils per donar resposta a necessitats urgents (va citar com a exemple la reparació de l’accés a Ciutadilla). Així mateix, va assenyalar que el cost d’un procés de concurrència pública és excessiu quan es tracta d’aportacions que, en alguns casos, no arriben a 5.000 euros.

"Mai no hem aplicat un criteri de discrecional política a aquests ajuts", va subratllar, i va apuntar que els nous plans d’ajuts creats durant els dos últims mandats "són tots de concurrència pública".

La Diputació s’endeutarà per 30 milions per donar ajuts a municipis i fer inversions fins 2018

La Diputació s’endeutarà per 30 milions per donar ajuts a municipis i fer inversions fins 2018

tracking