SEGRE

CONFLICTES RAMADERS

Un nou ramat de vaques abandonades envaeix finques de la Noguera i el Jussà

Ramaders indignats busquen solucions i demanen ajuda als ajuntaments

Un ramader d’Alberola i l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, ahir en una finca de Tragó de Noguera.

Un ramader d’Alberola i l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, ahir en una finca de Tragó de Noguera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un ramat de vaques envaeix finques del nucli d’Alberola, a Os de Balaguer, a la recerca de menjar a l’escapar-se d’una finca de Tragó de Noguera propietat de la CHE, que va ser adjudicada a un ramader per a la gestió forestal. Aquest ramader també provoca els mateixos conflictes al Pallars Jussà i indigna alcaldes i pagesos de la comarca.

Un ramat d’una trentena de vaques descontrolades i a la recerca de menjar ha començat a pertorbar la desena de veïns d’Alberola, nucli del municipi d’Os de Balaguer. Es tracta de caps de bestiar que pasturen en una muntanya pública propietat de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) a Tragó de Noguera i que l’entitat va adjudicar per a gestió d’aprofitaments forestals i prevenció d’incendis a un ramader d’Isona i Conca Dellà. Les vaques han començat a escapar-se a la recerca de menjar i envaeixen explotacions de pagesos i ramaders d’Os de Balaguer i arrasen els sembrats. Josep Salse, agricultor d’Alberola, va apuntar que el camp clos de la finca, que hauria de comptar amb passos canadencs (un sistema de dissuasió dels animals amb reixes metàl·liques sobre el terra), és “precari i no evita que les vaques s’escapin”, a més, va assenyalar que la falta d’alimentació també provoca que els caps de bestiar surtin per menjar. L’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, va destacar que el cap de setmana passat es van veure vaques a la carretera que uneix Os de Balaguer amb Alberola. Alguns agricultors han denunciat la situació als Agents Rurals i des del consistori s’ha sol·licitat a la CHE que actuï en conseqüència davant la indignació dels pagesos que estan cansats de treure les vaques de les seues finques. Des de l’organisme de la conca van explicar ahir que el ramader que té adjudicada la gestió de la finca de Tragó de Noguera està al dia de pagament i compleix amb els requisits que es contemplen al contracte d’adjudicació. Van assegurar que disposa d’una assegurança de responsabilitat i és ell qui ha de tancar l’explotació i evitar que els animals s’escapin. Una situació similar viuen agricultors d’Isona, Gavet de la Conca, Castell de Mur i Vilamitjana, que també pateixen la mala gestió dels animals per part d’aquest ramader del Pallars. L’alcade d’Isona i Conca Dellà, i president del consell del Jussà, Constante Aranda, va explicar que el ramader gestiona finques d’Endesa i, “els camps closos són precaris i fins i tot hi ha algun episodi de manca d’alimentació, i quan les vaques tenen gana s’escapen”. Aranda va explicar que s’han presentat denúncies davant de Mossos i Rurals i s’ha demanat a Endesa que revisi el contracte de gestió. Els alcaldes es van reunir la setmana passada per buscar una solució al conflicte que genera aquest ramader. Sindicats agraris van assenyalar que es tracta de ramaders que posseeixen vaques “només per aconseguir ajuts públics” i es desentenen dels animals.

L’abandonament de vaques que, a causa de la sequera i de la falta d’aliments, s’escapen a finques veïnes per alimentar-se té el precedent més immediat a la Baronia de Rialb, on després de dos mesos de polèmica s’apunta a una solució. Segons ha pogut saber aquest diari, aquests caps de bestiar podrien ser resituats al mateix terme municipal en uns terrenys d’Agricultura que serien també tancats. La conselleria havia apuntat que pretenia traslladar el bestiar a la finca que la Diputació té a Maials però l’anunci es va produir de forma precipitada sense comptar amb un acord previ amb l’administració provincial, que va recomanar a Agricultura portar-les a l’Alt Urgell. La titular d’Agricultura, Meritxell Serret, va apuntar recentment que treballen amb l’ajuntament per buscar una solució i ja va avançar que en els propers dies es desencallaria aquesta problemàtica i es resituaria el bestiar. Per la seua part, el consistori va firmar un decret per retirar la llicència d’activitat al ramader al considerar que els animals es troben en un estat d’abandonament i sense cures. Agricultura ja ha obert diversos expedients.

Un ramader d’Alberola i l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, ahir en una finca de Tragó de Noguera.

Un ramader d’Alberola i l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, ahir en una finca de Tragó de Noguera.

tracking