SEGRE

POBRESA ENERGÈTICA

Protestes per una família sense electricitat a Vilagrassa

Okupen una casa de la Sareb amb connexió il·legal a la xarxa || Al·leguen que un d’ells necessita una màquina per respirar

Membres de la família i de la PAH, ahir a la nit a Vilagrassa.

Membres de la família i de la PAH, ahir a la nit a Vilagrassa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma d’afectats per la hipoteca (PAH) de l’Urgell i la Segarra es va manifestar ahir a Vilagrassa per mostrar el seu suport a una família de la localitat sense subministrament elèctric. Okupen des del 2015 una casa de la Sareb (l’anomenat banc dolent), on rebien electricitat a través d’una connexió il·legal a la xarxa, que operaris de la companyia van tallar ahir. La família va explicar que un dels membres, José Manuel, té problemes respiratoris i pateix apnees, per la qual cosa necessita una màquina elèctrica de concentració d’oxigen que ara no pot utilitzar. El portaveu de la PAH, Ivan Sauch, va valorar que “la llei de pobresa energètica obliga Endesa a donar llum a persones com José Manuel, que la necessiten per viure”, i va afegir que la companyia els reclama 3.000 €. Mireia, membre de la família, va dir que “no podem pagar-ho, només ingressem 200 euros al mes”. Viu amb el seu marit i dos menors, de 7 i 11 anys, així com un altre de 15 anys tutelat que passa amb ells els caps de setmana. Els van tallar l’empalmament dimarts, el van tornar a instal·lar i ahir el van tallar de nou. La família havia de passar la nit amb un generador prestat.

A un pas de legalitzar la situació després de mesos d’espera ? La família de Vilagrassa ha passat mesos sense poder legalitzar la seua situació. La Sareb es va avenir a fer-los un lloguer social, però només quan s’haguessin empadronat. El consistori, per la seua part, els ha inscrit aquesta setmana després de tres mesos, per la complicació que suposa no tenir un domicili legalment reconegut. L’alcalde, Jordi Serés, va dir que “els hem ajudat des del primer dia”. Ell mateix va entregar ahir el certificat del padró a l’oficina d’Endesa a Tàrrega perquè els donessin subministrament legal. La companyia, al seu torn, va considerar que la normativa sobre pobresa energètica no regeix en el cas d’una connexió il·legal. “No és un subministrament tallat per impagament, sinó un problema de seguretat”, van valorar.

tracking