SEGRE

POBRESA ENERGÈTICA

Balaguer denuncia que una família viu en un pis social sense llum ni gas fa gairebé un mes

L’ajuntament critica l’elèctrica Endesa per la lentitud a tramitar els dos subministraments || Resideixen en un habitatge cedit per Bankia en conveni amb la Generalitat i sols disposen d’aigua municipal

alt

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Balaguer va denunciar ahir l’actuació de la companyia Endesa i el seu punt de servei a la capital de la Noguera per no agilitzar els tràmits per donar d’alta els serveis de llum i gas en un habitatge destinat a lloguer social, on fa un mes viu una parella i el seu fill d’onze mesos. El mes de febrer passat l’entitat Bankia va cedir, a través de l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat, dos pisos de Balaguer per al lloguer social al carrer Pare Sanahuja.

A finals d’octubre es va firmar un contracte de lloguer amb una família en risc d’exclusió social que, a més, està pendent de disposar d’aquests serveis bàsics per poder recuperar tres fills més, que actualment es troben en un centre de la Generalitat.

El regidor de Serveis Socials de l’ajuntament de Balaguer, Joan Pla, va denunciar ahir la situació i es va mostrar indignat amb l’actitud de l’elèctrica davant d’una situació “tan vulnerable”.

Així mateix, va parlar de falta de sensibilitat d’Endesa, sobretot del punt de servei de Balaguer, que va acusar de no fer bé la seua feina. “Aquesta família fa més de vint dies que estan sense llum ni gas, només tenen aigua i perquè l’hem posat des de l’ajuntament”, va dir.

No obstant, el regidor va confiar en un canvi de la situació i que millori pel bé de la família que resideix en aquest habitatge en unes “condicions gens òptimes”, va dir.

Pla va assegurar ahir que no entén els motius que porten l’elèctrica a “posar traves” per donar d’alta aquests serveis, “quan està més que demostrat que la família està totalment integrada i compta amb el suport dels serveis socials”, va comentar.

Conveni amb Habitatge

L’entrega de l’habitatge a aquesta família formava part del conveni firmat el febrer del 2014 entre l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat i Bankia pel qual l’entitat bancària es comprometia a destinar 230 habitatges a tot Catalunya, amb una dotació econòmica de més de 160.000 euros, per ajudar a cobrir el lloguer social de les famílies amb més dificultats econòmiques.

Ribó: "Només s'utilitzaen el 15% dels fons

El síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va reclamar ahir a Lleida millorar la política contra la pobresa energètica i va censurar que ara “només s’utilitzen a tot estirar un 15% dels fons destinats a pobresa energètica a Catalunya”, que són d’uns cinc milions d’euros.

La mateixa setmana en què una anciana de Reus va morir en un incendi al seu habitatge, on s’havia tallat el subministrament de llum, Ribó va assenyalar que hi ha “procediments massa complexos, falta més agilitat i formació de les persones per a l’estalvi energètic i sobre l’accés a aquestes mesures”.

El síndic va considerar, a més, “inaudit que no tinguem lleis espanyoles sobre aquest tema i que les poques que tenim a Catalunya siguin recorregudes” davant del tribunal. En aquest sentit, va considerar que el bo social, única mesura prevista per a aquesta problemàtica a l’Estat, és totalment insuficient i està molt lluny del que es fa en altres països europeus.

Pel que fa a la polèmica per la mort de la veïna de Reus, Ribó va indicar que han demanat informació a la Generalitat, l’ajuntament i a la companyia Gas Natural per veure què ha fallat i emetre una resolució per instar a corregir-ho.

El síndic Ribó va visitar ahir Lleida dins de la commemoració dels vint anys de les seues oficines itinerants, que han atès un total de 1.090 persones a la demarcació en els últims 18 anys. Ahir va rebre queixes sobre qüestions vinculades al medi ambient, la lentitud de l’administració i sobre drets socials bàsics.

D’altra banda, preguntat per la polèmica sobre la segregació escolar a Lleida, va dir que “tenim dos informes sobre la segregació en l’admissió dels alumnes, alguns a Lleida, i la que ve per la gestió dels centres. Fins ara hem aconseguit bons resultats i en podríem aconseguir més si la gent que la pateix ho denunciés”.

La família de Vilagrassa està disposada a acceptar un altre habitatge social després de tallar-los la llum.

La família de Vilagrassa està disposada a acceptar un altre habitatge social després de tallar-los la llum.

La família de Vilagrassa està disposada a acceptar un altre habitatge social després de tallar-los la llum.

La família de Vilagrassa està disposada a acceptar un altre habitatge social després de tallar-los la llum.

tracking