SEGRE

REGS CANAL D?ARAGÓ I CATALUNYA

La sequera incrementa els costos del regadiu

Els regants de l’Aragó i Catalunya paguen aquest any 665.000 euros de consum energètic pel retrobombatge d’aigües de Santa Anna pel coll de Foix a causa de la falta d’aigua

L’assemblea de regants es va reunir ahir a Binèfar.

L’assemblea de regants es va reunir ahir a Binèfar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cost energètic que han suportat durant l’última campanya de regs els agricultors del canal d’Aragó i Catalunya ascendirà a gairebé 665.000 euros, que és el que ha costat l’energia que han hagut de subministrar per posar a la pràctica el retrobombatge d’aigües del pantà de Santa Anna des de coll de Foix (618.000 euros), i els aproximadament 45.000 que esperen pagar pel bombatge des de l’embassament de Sant Salvador. Aquestes xifres de bombatge encareixen els costos de la campanya de reg per als regants. S’hi ha d’afegir, per al conjunt dels sistemes de regadiu, el probable increment de costos pel cànon de regulació que paguen els regants que utilitzen pantans de l’Ebre, ja que es factura per aigua consumida i aquest any la xifra ha estat també més gran.

Aquestes xifres es van fer públiques ahir, en el transcurs de l’assemblea de final de campanya que va celebrar a Binèfar la comunitat general de regants del canal d’Aragó i Catalunya, en la qual es va abordar el resum de la temporada, qualificada pels tècnics com a “molt atípica”, ja que hi va haver sequera i alguns errors de mesurament de cabals a l’Éssera per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que en van trastocar l’explotació, segons va comentar l’enginyer de la comunitat general.

Els regants van aprovar durant l’assemblea d’ahir el pressupost per a l’any 2017, que ascendeix a 935.000 euros, una xifra similar a la d’enguany. També va tirar endavant l’actualització del conveni per a obres d’emergència amb la CHE, que suposa que a partir d’ara l’esmentat conveni es referirà a obres necessàries al canal, que són aquelles “la no-execució de les quals pot posar en risc el funcionament de la infraestructura hidràulica de què se serveix el canal”, i el cost de la qual es traurà de tarifes i cànon.

Així mateix, es va informar que fins al 15 de desembre es pot sol·licitar la transformació de terres de secà en regadiu, operació que ja han sol·licitat 2.553 hectàrees. Es va proposar, encara que es va ajornar l’aprovació fins a l’assemblea del febrer vinent, que la quota d’entrada per a aquestes hectàrees serà de 591,22 euros, a pagar en cinc anys, dels quals 207 serien per a la comunitat general i la resta estaria destinada a la Confederació.

El president del canal d’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va matisar que la quota ingressada en l’organisme de conca s’ha demanat que es reinverteixi en aquest sistema, mentre que la resta s’incorporarà als fons propis i per rebaixar les quotes anuals per a Sant Salvador. Pérez va reiterar també la importància d’aquest nou embassament per a les garanties d’aigua que necessiten els regants a l’hora de planificar els cultius de la temporada.

L’assemblea de regants es va reunir ahir a Binèfar.

L’assemblea de regants es va reunir ahir a Binèfar.

tracking