SEGRE

COMARCAS

La pluja talla carreteres, desborda l'Ondara i el Sió i posa Agramunt en alerta per riuada

Inunda carrers a Mollerussa, la Seu d’Urgell i Arbeca, on també va negar immobles || Granís en comarques del pla, encara que amb poca afectació en els cultius, i neu en cotes altes del Pirineu

El río Sió este jueves por la mañana en Castellnou d'Ossó

Riu Sió 2 a Castellnou OssoLluïsa Ortiz

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fortes pluges al llarg de tot el dia d’ahir, especialment al migdia i primera hora de la tarda, van tallar carreteres, van desbordar les capçaleres del riu Ondara i del Sió i van posar Agramunt en estat d’alerta davant de la possibilitat d’una nova riuada, tot just un any després de l’avinguda que es va saldar amb la mort de quatre persones. Les tempestes, que van arribar a acumular fins a 55 litres per metre quadrat, van caure acompanyades de granís en municipis de la Noguera, el Pla, les Garrigues i la Segarra, mentre que nevades van complicar el trànsit en carreteres del Pirineu.

Les pluges torrencials van obligar a tancar cap a les 17.00 hores la carretera N-141-F entre Cervera i Sant Ramon, i l’LV-1003 entre els municipis de les Oluges i Sant Guim de Freixenet, després que el riu Sió cobrís del tot la calçada en un tram de més de 500 metres de les dos vies. A la mateixa hora, a Ribera d’Ondara va quedar tallat el tram de l’LV-2031 entre Sant Antolí­ i Briançó a causa de l’acumulació d’aigua procedent del Torrent del Prat. El cabal de l’Ondara va envair també la carretera L-203 entre Sant Antolí­ i Robinat, si bé aquest tram estava ja tallat, precisament, per obres per reparar danys que va ocasionar la riuada del 3 de novembre del 2015.

Diverses vies van registrar despreniments de pedres com la C-12 a Àger o l’AP-2 a Vinaixa

A l’L-311 entre Cervera i Guissona, Bombers i Mossos estaven cap a les 18.00 h en alerta a l’altura de Tarroja. Allà el cabal de les aigües del Sió va passar de 30 centímetres cúbics per segon a quatre metres cúbics per segon i va negar els accessos a la població. Aigües avall, a Agramunt, la Guàrdia Urbana va tallar el pas a carrers paral·lels al riu (passeig Josep Brufau, carrer de la Capella, carrer de les Piscines, carrer de l’Ensenyament) i va recomanar retirar-ne els vehicles estacionats, així com els objectes de valor que hi pogués haver als baixos d’edificis. El consistori va habilitar l’escola Macià Companys com a punt d’emergència i Creu Roja va cedir mantes. S’ha de pot recordar que les primeres alertes abans de la riuada del 2015 van arribar arran de l’avinguda a Tarroja.

Agramunt va poder constatar ahir el funcionament del sistema de mesurament de cabals del riu Sió, que va alertar hores abans de l’avinguda del riu.

També es van tallar els accessos al Sió i l’Ondara en altres localitats de la Segarra i l’Urgell. Les tempestes van provocar també la caiguda de roques sobre la calçada de la carretera C-12 a Àger i també a l’autopista AP-2 al seu pas per Vinaixa, si bé aquests despreniments no van impedir el pas de vehicles. També n’hi va haver a la C-13 a Talarn, a l’L-510 entre Llavorsí i Àreu i a l’L-500 al Pont de Suert.  

GUARDERIA NEGADA A ARBECA

La pluja va negar baixos d’edificis i carrers a Arbeca, on van haver d’intervenir els Bombers. L’alcalde, Joan Simó, va explicar que la guarderia municipal va ser desallotjada cap al migdia després que tres de les quatre aules quedessin inundades. Les classes de la tarda van quedar suspeses. La zona més afectada per l’aiguat és, va afegir l’alcalde, la que s’utilitza per a la instal·lació dels estands de la fira de Santa Caterina aquest cap de setmana, encara que va confiar que abans del seu inici es recuperi la normalitat. Els serveis d’emergències, que van rebre una vintena de trucades a Lleida, van actuar també a la Seu.

A Mollerussa, la carretera de Torregrossa al seu pas per l’institut Terres de Ponent i el col·legi Pompeu Fabra va ser el carrer més afectat per la tempesta. La Guàrdia Urbana va tallar el trànsit a aquest tram, que ja ha registrat inundacions similars en el passat, en episodis de fortes precipitacions. La inundació del carrer va coincidir amb la sortida de classe dels alumnes i va provocar retencions de trànsit, informa X. Farreny.

La pluja va caure acompanyada de granís a primeres hores de la tarda en localitats com Térmens, Miralcamp, Juncosa i Guissona, per bé que no va arribar a ocasionar danys de consideració. La pedra, petita i amb aigua, va arribar quan ja s’ha collit la major part de la fruita (a excepció de les pomes fuji i pink lady) i també de l’oliva. Fonts del sector agrari van apuntar que les precipitacions afavoriran els cultius de cereals després de diversos mesos de sequera.

El túnel de Vielha tanca a camions i cadenes a la Bonaigua Mentre les fortes pluges ocasionaven danys a les comarques del pla de Lleida, nevades al Pirineu van obligar a tancar a la tarda el túnel de Vielha als camions articulats i a circular amb cadenes pel port de la Bonaigua, segons dades del Servei Català del Trànsit (SCT). El transport pesant articulat va haver d’esperar que passés el temporal en els pàrquings habilitats als dos costats del túnel. Davant de nevades en cotes altes d’Aran i del Pallars Sobirà per sobre dels dos mil metres d’altitud, hi va haver pluja en cotes més baixes, en localitats com per exemple Vielha. Al Solsonès, la neu va caure també, encara que en cotes inferiors, cap als 1.200 metres a Port del Comte, on va deixar entre 12 i 15 centímetres. A Boí es va registrar així mateix una bona nevada. Aran espera per avui noves precipitacions de neu.

El riu Sió aquest dijous al matí a Castellnou d'Ossó

Sió a Castellnou d'OssóLluïsa Ortiz

El riu Sió aquest dijous al matí a Agramunt

Riu Sió a AgramuntPaco Guerrero

El Sió, desbordat, va tallar la carretera a les Oluges

La pluja talla carreteres, desborda l'Ondara i el Sió i posa Agramunt en alerta per riuadaJosep Maria Calderó

La carretera davant de l’institut de Mollerussa, inundada.

La carretera davant de l’institut de Mollerussa, inundada.

Granís caigut a Guissona

Granís caigut a GuissonaXavier Santesmasses

El desbordament del riu Sió va inundar les carreteres d'accés a les Oluges.

El desbordament del riu Sió va inundar les carreteres d'accés a les Oluges.Xavier Santesmasses

Un restaurant de les Oluges, que va tancar al quedar negat.

Un restaurant de les Oluges, que va tancar al quedar negat.Edgar Aldana

Agramunt va tancar carrers vora el Sió

Agramunt va tancar carrers vora el SióXavier Santesmasses

La travessia de la carretera de Miralcamp

La travessia de la carretera de MiralcampE.F.

Bombers retiren pedres de la C-12 a Àger

Bombers retiren pedres de la C-12 a ÀgerMagdalena Altisent

L'autobús escolar d'Arbeca va haver de ser remolcat

L'autobús escolar d'Arbeca va haver de ser remolcatF. Roset / Twitter

tracking