SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Tracjusa reforça les garanties que la planta de purins no serà contaminant

Experts l’avaluaran i el promotor exposa com mesurarà les emissions de dioxines

La presentació del projecte ahir al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques.

La presentació del projecte ahir al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’agrupació de ramaders de les Garrigues que promou la reobertura de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda, va presentar ahir a les Borges el projecte per obtenir gas a partir de residus i, paral·lelament, noves garanties que la instal·lació no suposarà perjudicis per a la salut de les persones ni per al medi ambient.

Així, els promotors van anunciar que sotmetran la proposta a l’examen del reconegut ambientòleg Ramon Folch i van presentar un sistema, aplicat ja en altres instal·lacions de residus, per mesurar emissions de dioxines i furans de forma contínua. “No en temps real, però sí en curts espais de temps, mitjançant la presa de mostres per analitzar-les”, van puntualitzar.

Els promotors esperen rebre l’informe encarregat a l’empresa de Folch entre finals d’aquest any i principis del vinent. “No es tracta de convèncer”, van dir. “Nosaltres vivim aquí, així que si l’estudi apunta a efectes nocius ens replantejarem el projecte”, van afegir.

L’acte a les Borges Blanques arriba quan fa setmanes que la plataforma contrària que Tracjusa aculli residus urbans organitza actes públics a les Garrigues i el Pla d’Urgell per exposar l’oposició a un procés que qualifiquen d’incineració (qüestió que rebutgen els promotors i la Generalitat).

La convocatòria ahir a la nit al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques va reunir diverses desenes de persones, entre les quals hi havia partidaris del projecte, persones contràries i d’altres interessades a conèixer-lo després de mesos de polèmica.

tracking