SEGRE

GUERRA SÍRIA

L’Exèrcit sirià conquereix un terç de les zones rebels d’Alep

Els insurgents haurien perdut el nord del territori que controlaven a la ciutat des del 2012 || Entre 6.000 i 10.000 civils fugen a la zona sota control kurd

Edificis en un dels barris d’Alep recuperats per l’Exèrcit sirià aquests dos últims dies.

Edificis en un dels barris d’Alep recuperats per l’Exèrcit sirià aquests dos últims dies.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Exèrcit sirià va prendre ahir el control del sector nord de la meitat oriental d’Alep, amb la qual cosa ha arrabassat als rebels el 30 per cent del sector que dominava de la ciutat. El director de l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), Rami Abderrahman, va dir que “el règim controla ara el 30 % de l’est d’Alep, mentre que les Forces de Síria Democràtica (FSD, una aliança armada kurdoàrab) han conquerit també alguns barris”. Segons el ministeri de Defensa rus, l’àrea reconquerida inclou 10 barris i 3.000 edificis (o el que en queda).

Milers de civils van abandonar l’est d’Alep coincidint amb l’aclaparadora ofensiva de l’Exèrcit sirià i els seus aliats, que ahir van arrabassar una part important del territori que controlaven els rebels a la ciutat, en la derrota més gran des del 2012 patida per aquests i que amenaça de fer caure la segona ciutat del país.

L’èxode afectaria unes 10.000 persones, segons l’OSDH. Mitjans governamentals informen que 1.500 civils –sobretot dones, nens i ancians– van ser portats en autobusos a zones segures. Unes 3.000 persones –la meitat, menors– van abandonar el sector est en les últimes hores, segons la televisió estatal.

L’èxode més gran hauria tingut com a destinació el sector kurd de Sheikh Maqsu, segons les mateixes milícies kurdes, que van afirmar que entre 6.000 i 10.000 civils havien fugit a les seues àrees, “que són més segures que les altres”.

L’Observatori Sirià va avaluar, en canvi, en uns 2.500 els civils arribats a Sheikh Maqsu. El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), per la seua part, va reconèixer que és difícil saber el nombre exacte de desplaçats.

D’altra banda, les forces iraquianes han començat a examinar centenars de civils a Mossul (Iraq) en una sèrie de controls posats en marxa per detectar possibles terroristes suïcides, fins i tot en aquelles àrees que han estat recuperades per l’Exèrcit. Les forces iraquianes diuen haver matat més de 1.000 milicians d’Estat Islàmic a Mossul en les últimes sis setmanes. Segons va reconèixer ahir l’Exèrcit iraquià, la batalla per recuperar completament la ciutat de mans de l’EI podria allargar-se durant mesos.

tracking