SEGRE

medi ambient

Promouen la bioenginyeria del paisatge al Pirineu

El Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt aprofita fusta Km 0 per a solucions sostenibles, com la estabilització d'un talús a Soriguera

Els treballs d'estabilització d'un talús a Soriguera.

Promouen la bioenginyeria del paisatge al PirineuProjecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt promou l'ús sostenible de la fusta dels boscos del Pirineu mitjançant l'aplicació de la bioenginyeria del paisatge. Es tracta d'una tècnica que permet aportar solucions d'enginyeria combinant l'ús de material vegetal viu amb fusta i pedra. Les arrels dels vegetals són les que estabilitzen talussos i frenen l'erosió i les esllavissades.

La bioenginyeria del paisatge amb fusta Km 0 fomenta la gestió forestal i la millora dels boscos catalans com a recurs natural sostenible.

En col·laboració amb la Direcció General de Boscos del Departament d'Agricultura de la Generalitat, el Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt ha estabilitzat un talús al bosc de Tolzó (Soriguera, Pallars Sobirà) propietat de la Generalitat.

En la bioconstrucció han participat un total de 14 persones durant dues setmanes, mitjançant dos cursos de formació d'una setmana cadascun.

El Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt promou la millora i conservació dels boscos i paisatges del Pirineu actuant sobre el terreny amb accions de voluntariat i cursos especialitzats, sempre acompanyats per professionals forestals. La seva missió és difondre entre la societat els beneficis dels boscos de muntanya i la necessitat de tenir-ne cura.

Els paisatges de muntanya són fruit d'una relació ancestral de l'home i la natura i un patrimoni que s'està perdent. Al Pirineu viu només l'1% de la població catalana i l'activitat forestal i ramadera continua minvant any rere any. Els boscos del Pirineu representen el 24% de la superfície forestal de Catalunya, i són la principal reserva d'aigua i biodiversitat del país.

Sobre el Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt El Projecte Boscos de Muntanya és una entitat catalana sense ànim de lucre que forma part de la xarxa Bergwaldprojekt, que porta 30 anys acostant les persones als boscos mitjançant el voluntariat a Suïssa, Alemanya, Àustria i Ucraïna. Les tasques es realitzen seguint els criteris dels propietaris municipals i dels gestors forestals (enginyers forestals comarcals de la Generalitat i tècnics de Parc Naturals). Mitjançant la col·laboració en les tasques de millora forestal, el Projecte Boscos de Muntanya dóna suport als pobles alhora que sensibilitza sobre els serveis ambientals de les muntanyes. Durant deu anys de trajectòria el Projecte Boscos de Muntanya ja ha acostat a 976 persones durant 46.848 hores a bosc.

tracking