SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Una allau a Llavorsí se suma a les de la C-14 i indigna Sobirà i Alt Urgell

Les carreteres a Sort i a la Seu són les vies amb més talussos i més vulnerables davant dels despreniments || La plataforma Tres Ponts anuncia mobilitzacions

Camions parats dilluns al Pont de Suert per l’accident.

Camions parats dilluns al Pont de Suert per l’accident.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquests darrers quatre dies s’han produït fins a tres despreniments de roques a les carreteres C-13 i C-14 al seu pas per les comarques del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell, provocats principalment per les pluges dels últims dies. Concretament, a la carretera C-14 a l’altura d’Organyà durant el cap de setmana es van registrar dos allaus de roques al mateix punt de la via que van causar dos accidents. En un d’aquests, un jove de 22 anys de Coll de Nargó va ser ingressat a l’hospital de la Seu d’Urgell al caure-li una roca de 100 quilos a l’interior del vehicle, i en l’altre una jove va bolcar amb el vehicle quan va intentar esquivar una altra pedra de la via. A la carretera C-13 a Llavorsí, unes roques van tallar ahir un carril de la via i es va donar pas alternatiu durant més de tres hores. En aquest cas, l’accident es va saldar sense danys personals. L’alcalde de Llavorsí, Josep Vidal, va assegurar que aquest incident es va produir al mateix punt on fa menys d’un mes es van portar a terme millores al ferm amb una capa antilliscant després de registrar-se diversos accidents al mateix punt quilomètric (vegeu el desglossament).

Des de la plataforma dels Tres Ponts de la C-14 es reclamava ahir celeritat en la licitació de les obres del túnel projectat en aquesta zona d’un quilòmetre i paral·lel a la carretera actual. El portaveu de la plataforma, Jesús Pérez, va anunciar “mobilitzacions” si no comencen les obres del túnel en aquest tram de la carretera. Va assegurar que “si no rebem una resposta de Govern immediata, no descartem tallar la carretera aquest pont de la Puríssima”. Va explicar que les malles que van instal·lar com a mesura de seguretat “no serveixen de res” si la pedra cau de molt amunt. “S’hi ha de fer alguna cosa, perquè altrament alguna pedra matarà algú, utilitzem aquesta carretera cada dia.” Va insistir que l’únic que poden fer és “tallar” la carretera els festius.

En aquest sentit, la conselleria de Territori i Sostenibilitat va reiterar ahir que abans de finalitzar l’any es licitarà la construcció del túnel ja que aquesta obra és una prioritat per al Govern (vegeu més informació a la pàgina 3). Els alcaldes d’Organyà, Celestí Vilà, i de Coll de Nargó, Martí Riera, van assegurar que l’estat actual de la via és “una amenaça i un risc per als vehicles que hi circulen”, i van confiar que aquest any s’iniciïn les obres del túnel.

Foment anuncia ara l'A-14 entre Almenar i Andaní per al 2017

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va anunciar ahir al Senat que preveuen licitar les obres de l’últim tram a Lleida de l’A-14, entre Almenar i el límit de província amb Osca, a Andaní, el pròxim 2017. Va afegir que busquen també solucions per a l’A-27 entre Montblanc i Lleida. Ho va fer en resposta a preguntes d’ERC l’endemà que l’accident d’un camió amb càrrega de metà tallés l’N-230 més de dotze hores al quilòmetre 111.

L’associació de transportistes a Lleida va expressar ahir el seu malestar per l’estat d’aquesta via i va reivindicar l’autovia fins a Sopeira. La secretària general, Sílvia Llobet, va destacar la necessitat d’actuar a causa de la intensitat de trànsit i el volum de camions que passen cada dia per l’N-230. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va recordar la perillositat i inseguretat de la carretera, especialment el tram a partir de Sopeira, per la qual cada dia passen 500 camions i més de 3.000 vehicles. “Demanem una resposta immediata”, va dir. Els alcaldes de Les i Bossòst, Emili Medan i Amador Marqués, van remarcar la saturació de camions i van exigir una atenció “immediata”. Els de la Ribagorça van reclamar la construcció de la nova via. El president de la Diputació, Joan Reñé, va demanar al seu torn la variant d’Alfarràs i va instar a construir el tram Sopeira-Vielha.

Pas alternatiu a la C-13 a Llavorsí per un altre despreniment Un despreniment de roques a la C-13 a l’altura de Llavorsí va tallar ahir a partir de les sis del matí un carril de la via i es va donar pas alternatiu durant tres hores. Cap a les nou es va poder restablir el trànsit en tots dos sentits. L’allau de roques es va produir just al punt en què s’han fet millores en el ferm, precisament, per evitar accidents. Dos hores més tard un vehicle va sortir de la via al punt quilomètric 139 de la carretera.

Camions parats dilluns al Pont de Suert per l’accident.

Camions parats dilluns al Pont de Suert per l’accident.

tracking