SEGRE

MEDI AMBIENT

El nou president d'Aigüestortes, investigat per un delicte ambiental

L’exsecretari de Medi Ambient Josep Enric Llebot, al capdavant del patronat || La CUP el va acusar de prevaricar en autoritzacions de la firma Iberpotash al Bages

Josep Enric Llebot.

Josep Enric Llebot.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Josep Enric Llebot va rellevar ahir Ruben Farelo al capdavant del patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes. Llebot, que va ser secretari de Medi Ambient de la Generalitat des del gener del 2011 fins al gener del 2016 (càrrec adscrit a la conselleria de Territori, sota els consellers Lluís Recoder, Santi Vila i Josep Rull), figura entre els càrrecs de l’administració catalana investigats per suposat delicte ambiental i prevaricació en l’autorització de l’explotació minera de sal d’Iberpotash a la comarca del Bages (vegeu el desglossament). Fonts pròximes al procés van indicar que la causa judicial, iniciada a mitjans del 2015 al jutjat d’instrucció número cinc de Manresa, continua encara en curs. Per la seua part, el departament de Territori i Sostenibilitat va declinar fer declaracions sobre aquesta qüestió.

El nomenament es va formalitzar durant la sessió del patronat celebrada a Espot. Allà alguns membres de l’organisme, que integra representants de l’Estat i la Generalitat, dels ens locals amb terrenys al parc i d’entitats, es van interessar per la imputació del candidat a la presidència. Segons van corroborar alguns assistents a la reunió, els representants del departament de Territori i Sostenibilitat van defensar la gestió de Llebot davant d’un problema molt anterior abans que ell ocupés la secretaria de Medi Ambient. La seua candidatura, proposada per la Generalitat i l’única presentada, es va ratificar sense oposició i el nou president es va fixar com a objectiu obtenir la certificació com a destinació turística Starlight (que té actualment el Montsec) i buscar equilibri entre el turisme i la conservació de l’únic Parc Nacional de Catalunya.

Si bé no hi va haver discrepàncies amb l’elecció de Llebot, sí que hi va haver crítiques des dels ajuntaments i consells per la manera en la qual, fins ara, s’han elegit els presidents d’Aigüestortes. Malgrat que nominalment és una elecció, els que han ocupat aquest càrrec fins a la data ho han fet com candidats únics presentats per la Generalitat, que el patronat tan sols ratifica.

Davant aquesta situació, els ens locals van reclamar participar tant en l’elecció del president com en altres decisions que afecten aquest espai protegit.

CURRÍCULUM Un catedràtic en física i alt càrrec a la Generalitat Llebot és catedràtic al departament de Física de la UAB, on va ser degà de la Facultat de Ciències i vicerector de política econòmica i organització. Entre el 2011 i el gener del 2016 va ocupar la secretaria de Medi Ambient de la Generalitat. També és membre de l’Institut d’Estudis Catalans, president de la Societat Catalana de Física i d’altres entitats vinculades a la seua disciplina científica. Ha publicat llibres i articles i ha rebut distincions com la Creu de Sant Jordi.

Una instrucció iniciada fa més d’un any i que afecta 3 càrrecs

Una interlocutòria judicial del 2015 imputa presumptes delictes a l’exsecretari de Medi Ambient, Josep Enric Llebot; a Maria Assumpta Farran, exdirectora general de Qualitat Ambiental; i a Jordi Agustí, director de l’ACA. Arran d’una querella de la CUP, apunta a la “participació activa o omissiva” de càrrecs de la Generalitat en un presumpte delicte contra el medi i apunta a possibles llicències il·legals i a haver permès l’activitat minera sense que la firma “superés alguns tràmits i controls exigits” per la normativa.

Exigeixen potenciar el parc amb projectes estables i a llarg termini

La necessitat de potenciar el Parc Nacional i el seu entorn com a atractiuturístic i com a marca per a productes locals va ser una de les reivindicacions d’alcaldes i consells durant la sessió del patronat d’ahir. En aquest sentit, el consell de la Ribagorça va plantejar que la gestió del parc no canviï de conselleria (en l’última dècada ha estat en mans de les conselleries d’Agricultura, Territori i l’antic departament de Medi Ambient) per tal d’afavorir polítiques estables i la implantació d’estratègies a llarg termini.

Josep Enric Llebot.

Josep Enric Llebot.

tracking