SEGRE

MOBILITAT CARRETERES

Viacrucis cap al Pirineu

Les principals carreteres que uneixen les comarques del pla i de muntanya han patit incidents aquesta setmana que revifen la reclamació de millores en les vies || A l’inici d’una campanya turística d’hivern amb les millors previsions d’esquiadors i turistes de l’última dècada

Viacrucis cap al Pirineu

Viacrucis cap al Pirineu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els problemes a les principals carreteres del Pirineu de Lleida projecten ombres de preocupació a l’inici d’una campanya turística d’hivern que arranca amb les millors previsions de l’última dècada pel que fa a nombre d’esquiadors i visitants. Al llarg d’aquesta setmana han coincidit despreniments de roques a la C-13 a Llavorsí i també a la C-14, on la caiguda de pedres va ocasionar dos accidents de trànsit el cap de setmana passat a Organyà.

Dilluns, un camió de gas metà bolcat a Sopeira va tallar tot el dia l’N-230. Aquestes incidències han revifat la reivindicació de millores per garantir la seguretat a les vies que uneixen el pla i la muntanya. El consell de la Ribagorça ha iniciat contactes amb municipis i ens locals d’Osca per reivindicar de forma conjunta millores a l’N-230. Per la seua part, la plataforma veïnal que reclama el túnel de Tres Ponts a la C-14 es planteja reprendre les protestes, si bé la Generalitat va assegurar que iniciarà el 2017 aquest pas subterrani, valorat en quaranta milions d’euros (vegeu el desglossament). A la C-13, la caiguda de roques dimarts a Llavorsí va tallar un carril més de tres hores i va provocar indignació entre veïns i usuaris d’aquesta via, al tractar-se d’un tram on la Generalitat ja havia actuat per evitar allaus.

La Generalitat assegura que iniciarà aquest any les obres del túnel de Tres Ponts a la carretera C-14

També carreteres secundàries i accessos a pobles han patit despreniments

Als incidents en aquestes carreteres, se sumen les queixes per retencions a l’N-260 per les obres per eixamplar la travessia de Gerri de la Sal. L’Associació Catalana d’Estacions de Muntanya (Acem) va insistir la setmana passada que els semàfors que regulen el pas alternatiu són ineficaços en els dies de més trànsit i va reclamar que els substitueixin per operaris els dies de més afluència de turistes, en cap de setmana i festius. També el Patronat de Turisme de la Diputació va assenyalar aquesta setmana la seua preocupació perquè els problemes a les carreteres “puguin interrompre el flux de turistes” i va recordar que, com més bo és l’estat de les infraestructures, resulta més fàcil atreure visitants a les destinacions turístiques.

Així, la Generalitat ha assegurat aquesta setmana que completarà el procés d’adjudicació de les obres del túnel de Tres Ponts la segona meitat del 2017, si bé la inversió necessària, quaranta milions d’euros, no consta ara per ara en el projecte dels pressupostos de la Generalitat, pendent d’aprovació al Parlament.

Al marge dels eixos principals que comuniquen les comarques del pla i del Pirineu, també la carretera de la Torre de Capdella (L-503) va patir diversos despreniments durant l’episodi de tempestes de la setmana passada.

A Llavorsí van començar el mes de novembre passat els treballs per garantir l’accés al nucli de Baiasca, ara en obres, igual que l’accés al poble d’Alins.

La reivindicació de seguretat a les carreteres del Pirineu es revifa mentre, a les comarques del pla de Lleida, pren impuls la reclamació al ministeri de Foment de solucions per frenar l’elevada sinistralitat de la carretera N-240 (per a més informació, vegeu la pàgina 19).

Carreteres amb solucions a la vista mentre que altres no tenen projecteMentre que els incidents en algunes de les carreteres que uneixen el pla i el Pirineu ja semblen en via de solució, en altres ni tan sols hi ha projectes per garantir la seguretat i la mobilitat.

Viacrucis cap al Pirineu

Viacrucis cap al Pirineu

Viacrucis cap al Pirineu

Viacrucis cap al Pirineu

tracking