SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Tres CAP de la Noguera alerten que falsos empleats seus estafen persones grans

Els Mossos d’Esquadra obren una investigació per fraus detectats a usuaris de Balaguer, Artesa de Segre i Ponts || La banda ha estafat 6.000 euros a una veïna de la capital que pateix Alzheimer

El centre de salut de Balaguer és un dels que han donat la veu d’alerta per aquestes estafes.

El centre de salut de Balaguer és un dels que han donat la veu d’alerta per aquestes estafes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tres CAP de la Noguera han donat la veu d’alerta davant de l’existència d’una banda que es dedica a trucar a persones grans fent-se passar per treballadors sanitaris per estafar-los amb la venda de productes que no necessiten a preus abusius. En un cas, haurien estafat 6.000 euros a una veïna de Balaguer que pateix Alzheimer. L’existència d’aquesta banda ha estat comunicada als Mossos, que han obert una investigació. El primer centre de salut que va detectar aquest frau va ser el d’Artesa de Segre. Després, els CAP de Balaguer i Ponts també van notificar diversos casos als Mossos d’Esquadra al rebre avisos d’usuaris.

Tant els centres de salut com els Mossos adverteixen que aquestes empreses suplanten la identitat de professionals sanitaris per accedir al domicili dels pacients amb la intenció d’aconsellar-los productes que no necessiten. Després d’obtenir les dades de contacte de forma fraudulenta, contacten per telèfon amb la persona i ho fan en nom del CAP, de l’Arnau de Vilanova o del departament de Salut per concertar una visita a domicili.

Aquesta trucada, segons fonts policials, té per objectiu fer una enquesta als pacients i que aquests es confiïn per proporcionar informació sobre les malalties que poden patir per tal de veure quins productes poden endossar-los.

Amb aquesta trucada, els falsos treballadors sanitaris concerten una visita al domicili del pacient per oferir-los una revisió mèdica. Una vegada a l’habitatge, els venen tota mena de productes, com per exemple una estoreta elèctrica o un matalàs. De fet, segons Ràdio Balaguer, una dona malalta d’Alzheimer i d’edat avançada va comprar a un d’aquests estafadors un matalàs per 6.000 euros.

Els CAP alerten els ciutadans d’aquesta pràctica fraudulenta i els insten a posar en coneixement del 112 i dels centres de salut qualsevol trucada que rebin d’aquest tipus. De moment, els Mossos tenen constància de denúncies en relació amb els centres de Balaguer, Ponts i Artesa de Segre, i no descarten que aquests estafadors hagin pogut actuar ja en altres municipis lleidatans.

La gent gran, blanc d’altres estafes com la dels falsos revisors Les persones d’edat avançada són el principal blanc d’altres estafes, com és el cas de la comesa amb falses revisions de gas i d’electricitat. En aquests casos, els delinqüents aprofiten la confiança de les víctimes per accedir als seus habitatges i robar-los diners i/o joies. Aquests falsos revisors també els imposen tarifes exagerades per serveis com la revisió de la caldera o el canvi d’un contracte. Tant les companyies oficials com els Mossos recorden als ciutadans que aquests revisors han d’acreditar-se com a tals i que les empreses, abans d’acudir a l’habitatge d’un client, truquen per telèfon. En cas de dubte, recomanen trucar a l’empresa per comprovar que la persona que és a casa seua és un treballador seu. Sobre això, els Mossos d’Esquadra assenyalen que la gent gran és més vulnerable a aquest tipus d’estafes al ser més confiada, sobretot en municipis petits. En poques ocasions s’utilitza la violència.

LES CLAUS DEL FRAU

  • COMERCIALS AGRESSIUS: Els estafadors simulen ser treballadors dels CAP, de l'Arnau o del departament de Salut per oferir una revisió mèdica a domicili i aprofitar per col·locar productes innecessaris a preus abusius
  • PRECEDENT A AGRAMUNT: El CAP d'Agramunt ja va alertar fa mesos d'una estafa semblant denunciada per usuaris que havien rebut aquestes trucades. Els Mossos insten els afectats a posar aquests fets en coneixement dels CAP o del 112.
tracking