SEGRE

ESNOTICIA

Perspicàcia tardana

Veïns, alcaldes i pediatres de l’Alt Urgell diuen ara, al conèixer-se el presumpte frau, que no es creien la història || Rafa Nadal, Javier Mariscal, Pau Donés i Jorge Lorenzo van ajudar la nena

Imatge d’ahir de la casa de la família Blanco, a la qual van acudir durant el dia nombrosos mitjans de comunicació.

Imatge d’ahir de la casa de la família Blanco, a la qual van acudir durant el dia nombrosos mitjans de comunicació.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Veïns, alcaldes i pediatres de l’Alt Urgell sostenen ara, quan se sap que el cas Nadia té tots els números per constituir un frau, que ells ja no veien clara la història que explicaven els pares. Els ajuntaments de la Seu d’Urgell, Organyà i Fígols i Alinyà no es van implicar mai en la campanya, a pesar que van ser nombrosíssims els veïns d’aquests tres municipis que van ajudar la família. Consultats ahir, els alcaldes van dir que ells no ho van veure mai clar. Més explícita ha estat la cooperativa Pediatria dels Pirineus, que agrupa l’equip de pediatres de la comarca de l’Alt Urgell. El seu director assistencial, Jordi Fàbrega, ha assegurat al destapar-se el presumpte frau que “tota la història que gira entorn del cas de la Nadia Nerea no s’aguanta per enlloc”, i ha alertat que el tipus de teràpia que explicava la família, en la qual se suposa que s’havien de resetejar les cèl·lules mare de la nena, “ni tan sols s’aplica en la investigació animal i no existeix”. A més, ha assegurat que els pediatres de la comarca han intentat posar-se en contacte amb la família per conèixer el cas i “ells sempre s’hi han negat en rotund”, és a dir, no l’han arribat a veure mai.

Tampoc van sospitar en el seu moment els mitjans de comunicació. Des que va començar la campanya l’any 2008 a Mallorca, on residia llavors la família (la nena va nàixer a l’illa el 2005), els pares han passat per totes les televisions i la majoria dels mitjans escrits d’àmbit estatal. “Ara he pensat que era estrany que el pare insistís tant que sortís en el programa la nena”, explicava ahir Mariví Chacón, directora i presentadora del programa Cafeïna de Lleida Televisió. “Jo li vaig dir que, si ho preferia, no calia que vingués la petita, perquè normalment en aquest tipus de casos els pares prefereixen mantenir els fills al marge, però ell va insistir molt que volia que la Nadia vingués al plató.” Però això, precisa Mariví Chacón, “ho penso ara, no llavors”. La presentadora de Cafeïna va deixar clar que, en tot cas, “la nena està malalta, d’això no hi ha cap dubte”.

Els que més van sospitar del cas van ser els pediatres de l’Alt Urgell, que no van poder veure la nena

Els seus pares van començar la campanya el 2008 i poc temps després van tenir la sort que s’hi va implicar el tenista Rafa Nadal. Posteriorment, ho van fer també el motociclista Jorge Lorenzo, el cantant Pau Donés (que va participar en un concert solidari per aquesta causa) i l’artista Javier Mariscal (que va il·lustrar un llibre que narrava el cas de la Nadia), entre altres celebritats.

La família es va establir el 2009 a Fígols i en els últims vuit anys ha recaptat entre 153.000 i 1,5 milions d’euros, segons les fonts. El 2010 va crear una pàgina de Facebook en la qual no han aparegut mai fotos del pare i la nena a Houston, on se suposa que la petita ha estat sotmesa a diverses operacions.

Dilluns el pare va admetre que no havia anat mai a aquesta ciutat i va dir que anava a curanderos. En els nombrosíssims missatges de suport que va recollir la pàgina de Facebook, en cap moment no es van demanar explicacions ni documents. Fins que el passat cap de setmana es va descobrir que tot plegat ha pogut ser un frau. Des d’aleshores, els missatges d’indignació i fins i tot els insults dirigits als pares han estat continus a la pàgina.

“Vivien a la millor casa del poble i només tenien una petita botiga”Nombrosos veïns de Fígols i d’Organyà han destacat aquests dies, després de conèixer-se el presumpte frau, que sempre havia resultat sospitós l’elevat ritme de vida de la família, ja que residia a la millor casa de Fígols i tenia dos vehicles, un dels quals era de gamma alta, a pesar que només se li coneixia una petita botiga de vins a Organyà que molts dies estava tancada. Al col·legi d’aquesta localitat, al qual va la nena, que no ha assistit a classe des que es va destapar la suposada estafa, són molts els pares que s’han implicat en la causa, encara que l’AMPA com a tal no ho ha fet. En realitat, les sospites van saltar quan el pare va parlar en un reportatge en un mitjà de comunicació estatal d’un viatge a una cova de l’Afganistan per veure un metge i altres extrems literalment increïbles.

Imatge d’ahir de la casa de la família Blanco, a la qual van acudir durant el dia nombrosos mitjans de comunicació.

Imatge d’ahir de la casa de la família Blanco, a la qual van acudir durant el dia nombrosos mitjans de comunicació.

tracking