SEGRE

URBANISME LITIGIS

Declaren il·legal l’edifici Port de la Bonaigua de Ruda a l’envair sòl en una zona verda

Arran d’un recurs de propietaris d’immobles de la macrourbanització || Després d’anys durant els quals s’han vist perjudicats per sentències contra les llicències del complex residencial i el telecabina

L’edifici Port de la Bonaigua, en primer terme, i la urbanització de Ruda.

L’edifici Port de la Bonaigua, en primer terme, i la urbanització de Ruda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una sentència del jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Lleida ha declarat il·legal la llicència de l’edifici Port de la Bonaigua, construït fa més de tres dècades a la zona de la Val de Ruda. La resolució estima que es va construir en terrenys declarats aleshores zona verda, una cosa que fa “nul de ple dret” el permís que va atorgar en el seu dia l’ajuntament de Naut Aran i sense que la infracció prescrigui pel llarg temps que ha transcorregut. La comunitat de propietaris d’aquest edifici ha impulsat tots els litigis contra la macrourbanització de Ruda i el telecabina de Baqueira.

Aquesta sentència és resultat d’un recurs de la comunitat de propietaris de la Val de Ruda: amos d’immobles perjudicats per les successives sentències que els ha declarat il·legals. Aquest col·lectiu havia estat fins ara al marge dels litigis, malgrat que les resolucions contra la urbanització de Ruda els afecten de forma directa. Els recursos han enfrontat durant anys la comunitat de propietaris de l’edifici Port de la Bonaigua, com a demandants, i les administracions que van autoritzar les obres, com a demandades. En uns casos, la Generalitat; en d’altres, l’ajuntament de Naut Aran. Únicament Baqueira i la immobiliària Neu 1.500 s’han personat en aquestes causes per defensar la validesa de les llicències.

La comunitat del Port de la Bonaigua ha recorregut la resolució i els demandants demanen que s’executi

La sentència determina que almenys una part de l’edifici Port de la Bonaigua es va construir sobre sòl qualificat com a zona verda en el moment de les obres. Estableix que això suposa la “nul·litat de ple dret” de la llicència atorgada en el seu dia i que amb canvis posteriors en l’ordenació urbanística no n’hi ha prou per legalitzar les obres. Per fer-ho, afirma, és necessari resoldre si són legalizables mitjançant un expedient urbanístic municipal. En conseqüència, la resolució condemna l’ajuntament de Naut Aran a incoar aquest expedient “per a la protecció de la legalitat urbanística infringida” a l’edifici Port de la Bonaigua.

La mateixa sentència apunta que hi va haver canvis posteriors en la planificació urbanística de Naut Aran i subratlla que l’expedient urbanístic municipal haurà de determinar la possibilitat de legalitzar les obres. Els propietaris de l’edifici Port de la Bonaigua han recorregut la sentència davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), mentre que els demandants, la comunitat de Val de Ruda, ha instat l’execució provisional de la resolució.

tracking