SEGRE

TRIBUNALS INTERLOCUTÒRIA JUDICIAL

Presó per al pare de la Nadia, lliure amb càrrecs la mare i els retiren la tutela

El jutge els imputa per una estafa “molt greu” amb què han dilapidat 600.000 euros

Margarita Garau, amb el seu advocat, a l’entrada als jutjats de la Seu d’Urgell, ahir al migdia.

Margarita Garau, amb el seu advocat, a l’entrada als jutjats de la Seu d’Urgell, ahir al migdia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un jutge de la Seu d’Urgell va dictar ahir a la nit l’ingrés a la presó per a Fernando Blanco, pare de Nadia Nerea, i va deixar en llibertat amb càrrecs Margarita Garau, la mare, després de prendre’ls declaració. El magistrat també els suspèn la pàtria potestat de la nena i estima que han dilapidat 600.000 euros dels 918.000 € recaptats en donatius.

El magistrat del jutjat d’Instrucció 1 de la Seu d’Urgell va dictar a última hora de la tarda d’ahir presó provisional comunicada i sense fiança per a Fernando Blanco Botana, el pare de la nena Nadia Nerea com a presumpte autor d’un delicte d’estafa perquè, segons el jutge, els “fets han de ser qualificats com a molt greus”, hi ha un notable risc de fuga i és reincident. Així mateix, va decretar la llibertat provisional per a la mare, Margarita Garau, amb la suspensió per als dos de la pàtria potestat de la menor (tutela). A la interlocutòria, el jutge conclou que “els investigats haurien convertit la beneficència com el seu mode de vida, servint-se de la filla menor d’edat. O bé sota simulació d’una malaltia no soferta o sota el pretext d’operacions i tractaments mèdics que no han existit. En definitiva, atansant-se al tipus penal de la utilització de menors per a la pràctica de la mendicitat”. El magistrat reitera que “s’haurien servit de la situació personal de la menor per, a través de generar compassió, mantenir l’alt nivell de vida”. Així, calcula que han dilapidat uns 600.000 euros dels 918.000 recaptats per a finalitats benèfiques (vegeu el desglossament lateral i la pàgina 4). “Hi va haver constants càrrecs en grans centres comercials, viatges, hotels, restaurants, botigues d’electrònica”, apunta.

A la declaració, Fernando Blanco va admetre haver realitzat despeses ordinàries del compte de l’associació i que, de vegades, “es produïen confusions del cabal, sense fer distincions entre diners propis i donacions”, segons la interlocutòria. Respecte als suposats tractaments de la seua filla, els progenitors no van poder acreditar-los. La mare, que es va esvanir durant l’interrogatori, va assegurar que no li va semblar sospitós que no tinguessin papers mèdics, no receptessin cap medicina a la seua filla o aquesta no tingués cicatrius després de sotmetre’s a intervencions. L’advocat de la família, Alberto Martín, va afirmar que “totes les quantitats que s’han rebut han estat destinades a tractaments convencionals o alternatius en benefici de la nena”. Sobre la suspensió de la tutela, que va anunciar que la recorreran, va dir que “és una autèntica barbaritat que només perjudica la nena”.

La interlocutòria diu que vivien de la “beneficència” a gran escala i dubta que la nena estigui malalta

Es van intervenir trucades, es va comprovar que aquest mateix dimarts (dia 6) va arribar a creuar la frontera cap a França, “va fer maniobres evasives per no ser seguit” i “van ser constants l’ocupació de mitjans per aconseguir no ser localitzats” com trucades amb diferents telèfons, segons la interlocutòria de presó.

Despesa setmanal de fins a 10.000 € i el jutge creu que planejaven fugir El magistrat assegura que de tota la suma gastada pels pares (599.343 euros dels 918.726 recaptats), “clama al cel la interminable successió de reintegraments en efectiu realitzada pels investigats, hi havia setmanes en què arribaven a extreure deu mil euros en efectiu”. Així mateix, el magistrat assegura sobre Fernando Blanco que “intentaria organitzar amb la seua dona la fugida de la família”.

Margarita Garau, amb el seu advocat, a l’entrada als jutjats de la Seu d’Urgell, ahir al migdia.

Margarita Garau, amb el seu advocat, a l’entrada als jutjats de la Seu d’Urgell, ahir al migdia.

tracking