SEGRE

ESNOTICIA

Una gran estafa per viure de luxe

Els Mossos conclouen que els pares s’han gastat 600.000 dels 918.000 euros recaptats sense destinar res per curar la Nadia || El lloguer de la casa de Fígols, pagat per la seua fundació

Fernando Blanco i Margarita Garau, amb la seua filla en una foto feta la setmana passada a Madrid.

Fernando Blanco i Margarita Garau, amb la seua filla en una foto feta la setmana passada a Madrid.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una campanya de recaptació de donatius per suposadament operar la seua filla malalta que en realitat servia com a tapadora per fer una vida d’autèntic luxe. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat els Mossos arran d’una investigació que es va iniciar divendres i que va finalitzar ahir després d’analitzar la documentació trobada durant l’escorcoll del seu habitatge. Aquest sembla que ha estat, almenys des del 2008, el modus vivendi dels pares de la Nadia, la nena d’11 anys que pateix tricotiodistròfia.

L’escorcoll ordenat pel jutge que dimecres a la nit van practicar els Mossos a la casa llogada per la família Blanco Garau a Fígols ha estat clau. Els investigadors van trobar-hi 1.845 euros en efectiu, trenta-dos rellotges d’alta gamma valorats en 50.000 euros (dos de la marca Audemars Piguet i quatre Tag Heuer), una ploma Montblanc, dos ordinadors Mac, dos iPhone, tres tauletes electròniques, tres telèfons mòbils i marihuana. Així mateix, van comprovar que la parella tenia un saldo que ascendia a 319.676 euros en dos entitats bancàries. Els Mossos van constatar que només entre el 28 de novembre i el 5 de desembre van recaptar 300.000 euros. De l’estudi dels moviments, es desprenen múltiples reintegraments i despeses que no tenien cap tipus de relació amb el tractament mèdic de la Nadia. La investigació ha determinat que els pares havien ingressat un total de 918.000 euros pels donatius en les successives campanyes de recaptació de fons per a tractaments mèdics a la nena que no s’haurien dut a terme mai. D’aquesta quantitat, se n’havien gastat uns 600.000, segons els investigadors. Però no només això, han comprovat que el lloguer de casa seua, amb un cost mensual d’uns 800 euros (9.800 euros anuals), era assumit per la fundació creada per recaptar fons, que també havia fet un pagament de 24.500 euros a una empresa d’automoció. Finalment, van constatar que els pares no van entregar cap informe al pediatre de capçalera de la Nadia a l’Alt Urgell, a pesar que els hi va sol·licitar, ni van contactar amb l’hospital de Barcelona que tracta la malaltia que té la seua filla.

En l’escorcoll a la casa van trobar 32 rellotges d’alta gamma el valor dels quals és d’uns 50.000 euros

En el moment de l’arrest, el pare portava al cotxe una pistola de fogueig

Fernando Blanco Botana va ser detingut dimecres pels Mossos d’Esquadra després que hagués fugit d’un control policial a la Cerdanya que s’havia activat davant del risc que fugís. En el moment de la detenció, portava a sobre 1.450 euros en efectiu, una pistola de fogueig, cartutxos de rifle, dos rellotges i dispositius electrònics d’alta gamma.

Els Mossos li seguien la pista des que divendres passat van obrir una investigació per la suposada estafa. Dilluns, el titular del jutjat d’Instrucció 1 de la Seu d’Urgell va ordenar el bloqueig dels comptes on es rebien donacions, va requerir els pares perquè aportessin tota la documentació mèdica del cas i va obrir una investigació amb metges forenses per estudiar els suposats tractaments rebuts i la seua autenticitat. Aquell mateix dilluns i pràcticament a la mateixa hora, el pare de la Nadia admetia “que no he portat la Nadia a Houston, sinó a curanderos”, en unes declaracions fetes al progamma Espejo público d’Antena 3. Va assegurar que dimecres compareixeria davant dels mitjans i ho explicaria tot. No ho va fer i públicament no hi havia cap rastre d’ell. En el seu lloc, va parlar la seua dona, i també ho va fer telefònicament en el mateix programa. Marga Garau va afirmar que “em fio de Fernando”. Els Mossos van anar al domicili per entregar-los els requeriments judicials. No van contestar. Pel que sembla, Blanco ja es trobava a la Cerdanya, però els Mossos li seguien la pista. La seua negativa a col·laborar amb la justícia (havien passat més de quaranta-vuit hores des del primer requeriment), la possibilitat que hagués destruït proves i la seua més que possible fugida del territori espanyol van propiciar-ne la detenció. Marga Garau va acudir després a comissaria i va acabar sent detinguda.

Fernando Blanco i Margarita Garau, amb la seua filla en una foto feta la setmana passada a Madrid.

Fernando Blanco i Margarita Garau, amb la seua filla en una foto feta la setmana passada a Madrid.

tracking