SEGRE

INFRAESTRUCTURES

El Govern central canvia 25 km de canonades defectuoses de l'Aragó i Catalunya a Soses

Va finalitzar-ne la col·locació el 2008 i en menys de dos anys es van començar a registrar ruptures || Van costar 20 milions i ara se n’inverteixen nou més en la reparació, que preveuen acabar a la primavera

Les obres per substituir un nou tram de la conducció amb defectes de fabricació a Soses.

Les obres per substituir un nou tram de la conducció amb defectes de fabricació a Soses.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Agricultura ja substitueix més de 25 quilòmetres de la canonada lateral del Canal d’Aragó i Catalunya a Soses mitjançant la qual es rega gairebé tot aquest terme municipal i algunes finques d’Aitona i Alcarràs. Segons el president de la comunitat de regants de Soses, Ramon Dolcet, les obres de la canonada paral·lela van finalitzar el 2008 i es va haver de començar a substituir per defectuosa el 2014. Des d’aleshores, s’han emprès per fases amb la intenció de deixar-les enllestides la primavera de l’any que ve, abans de la nova campanya de regadiu. Es tracta d’una de la conduccions paral·leles al canal per portar aigua als camps per gravetat, amb la qual se suprimeix la necessitat de bombar aigua i s’aconsegueix un estalvi energètic més gran. La canonada va entrar en servei fa vuit anys i ja durant el període de garantia es va comprovar que, a causa d’errors en la fabricació, patia contínues ruptures que van afectar tota la conducció.

Després de diverses negociacions de la comunitat de regants amb Seiasa (Societat Estatal d’Infraestructures Agràries), el ministeri va accedir a reparar aquesta canonada, que va costar prop de vint milions d’euros en el seu dia i que ara comportarà un sobrecost d’uns nou milions més invertits en tres anys. Dolcet va indicar que en el transcurs del 2014 ja se’n van canviar uns set quilòmetres, uns set més l’any passat i més de deu aquest mateix exercici, que s’acabaran en els primers mesos del 2017. L’empresa estatal es troba immersa en aquests moments en la instal·lació d’un nou tram que té un diàmetre d’1,2 metres de longitud “ja que els treballs s’han de paralitzar durant els mesos d’estiu per poder regar les finques”, va indicar Dolcet. Malgrat els problemes que ha causat aquesta situació, el portaveu dels regants va remarcar que està satisfet amb l’actitud del ministeri, que ha comprès que es tracta d’un greu defecte de fabricació i que es fa càrrec de les despeses d’aquesta intervenció.

Aquest tram s’integra dins del canal paral·lel que la comunitat aborda des de fa diversos anys

Aquesta canonada s’emmarca en el projecte de l’Aragó i Catalunya de construir un canal paral·lel que permet elevar les preses perquè l’aigua guanyi altura i pressió natural i es retalli a la mínima expressió la dependència del bombatge. L’esmentat projecte preveia ja fa vuit anys la col·locació de 110 nous quilòmetres de canonades. Segons el president del canal, José Luis Pérez, ja se n’han executat alguns però la crisi va aturar el procés, que s’ha tornat a reprendre.

Per la seua banda, la comunitat de regants de Raimat ha informat que ja han transcorregut sense incidències els dos anys de garantia de la construcció de la canonada lateral que proveeix més de 2.000 hectàrees d’aquest nucli, el noranta per cent dins de l’àrea de cultiu dels cellers de Raimat. Aquesta actuació ha suposat una inversió de quatre milions d’euros finançats en un 50 per cent a través de crèdits bancaris.

Nous projectes al Baix Segre i finalitzats a Raimat El president de l’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va indicar que l’Estat ha reprès una nova fase d’aquest projecte de canal paral·lel, per la qual cosa s’està pendent de dotació pressupostària per a una nova canonada lateral des d’Alcarràs aigües avall que subministraria cabals per al regadiu per gravetat a gran part dels municipis del Baix Segre i alguns del Baix Cinca. Pérez va indicar que també estan a punt de tancar la redacció del projecte d’una altra conducció per a la zona de Gimenells.

tracking