SEGRE

MEDI AMBIENT

Ofensiva contra plagues de senglars que causen accidents cada dia a Lleida

Pla conjunt de quatre conselleries, que demanen ajuda a caçadors i ajuntaments

Cotxe bolcat dilluns a la nit a l’N-240 a Torregrossa després de xocar amb un senglar.

Cotxe bolcat dilluns a la nit a l’N-240 a Torregrossa després de xocar amb un senglar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va anunciar ahir una ofensiva contra la proliferació de senglars i altres espècies de fauna salvatge que ocasionen accidents diaris a les carreteres de Lleida i danys a l’agricultura i la ramaderia. Les conselleries d’Agricultura, Territori, Interior i Salut col·laboren en aquesta iniciativa i demanen l’ajuda d’ajuntaments i caçadors.

Quatre conselleries de la Generalitat col·laboraran per posar fi a les plagues de senglars i altres espècies de fauna salvatge que ocasionen accidents diaris a les carreteres de Lleida i provoquen danys a l’activitat agrícola i ramadera (vegeu les claus). La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va anunciar ahir una comissió que integrarà el seu departament i els de Territori i Sostenibilitat, Interior (competent en matèria de trànsit) i Salut que obtindrà també la col·laboració d’administracions locals, entitats agràries i caçadors. Si bé les mesures per limitar la proliferació d’aquests animals s’hauran de fixar en els propers mesos, l’eix del projecte és reforçar la caça.

Per fer-ho, Agricultura planteja de cara al 2017 la primera llei catalana de caça (ara es regeix per la llei estatal del 1970) que, segons Serret, abordarà el paper de la caça per “equilibrar l’ecosistema” davant la proliferació excessiva d’espècies cinegètiques. La directora general de Boscos, Montse Barniol, va avançar que aquest fet pot suposar alguna “retribució o contrapartida” per a caçadors que participin en controls de fauna, si bé ara per ara no es preveuen aportacions directes de la Generalitat per intensificar batudes. El que sí que està previst és el decret d’Agricultura i Salut que regularà la venda de carn de caça com a mitjà per generar ingressos a través d’aquesta activitat.

La Generalitat establirà plans d’actuació en territoris afectats per plagues d’espècies salvatges, i també per a cada una d’aquestes. En aquest sentit, va avançar un pla per controlar la població de senglars, que ocasionen el 86% de les col·lisions amb animals a Catalunya. A Lleida, sumaven més de 250 sinistres des del gener fins al setembre i, des d’aleshores, n’hi ha hagut molts altres.

Romà Guàrdia, conductor d’una grua que assisteix a sinistres de la firma Ametllers de Cervera, va explicar que hi ha hagut un gran augment de xocs amb senglars a la Segarra aquest any, especialment de nit. “Cada setmana fem unes dos sortides per aquesta raó, i hi va haver una setmana en la qual vam sortir cada dia”, va explicar.

El Govern posa sota control les vaques de la Baronia

El ramat de vaques que campava lliure a la Baronia de Rialb i provocava desperfectes en finques del municipi està des de dissabte passat en una granja que el departament d’Agricultura ha llogat a la comarca de la Noguera.

Fonts de la conselleria van explicar que agents rurals van localitzar i van reunir el bestiar al llarg de tres dies per pujar-lo a un camió i traslladar-lo a la granja, on Agricultura assumirà de forma temporal la cura i l’alimentació dels animals a l’espera que l’ajuntament decideixi què fer-ne, ja que considera que es tracta d’una competència municipal. L’alcalde de la Baronia de Rialb, Antoni Reig, va assenyalar que el consistori encara no ha pres una decisió sobre aquest assumpte.

El trasllat d’aquestes vaques arriba després que Agricultura dirigís requeriments i imposés nombroses sancions al propietari, sense que aquest prengués mesures per impedir que el ramat ocasionés danys a les finques de la zona.

Abans de portar-les a la granja va ser necessari esperar que els darrers expedients oberts contra el ramader per aquesta raó es tanquessin al concloure el termini per presentar-hi al·legacions. Cinc dotacions d’agents rurals van buscar i van conduir el bestiar la setmana passada en col·laboració amb agents dels Mossos d’Esquadra.

Cotxe bolcat dilluns a la nit a l’N-240 a Torregrossa després de xocar amb un senglar.

Cotxe bolcat dilluns a la nit a l’N-240 a Torregrossa després de xocar amb un senglar.

tracking