SEGRE

OBRES REGADIU

La presa de l’Albagés assoleix la seua cota de coronació, i les obres acabaran al maig

Les proves d’ompliment s’iniciaran a la primavera del 2018 i l’aigua arribarà a les finques el 2019

Els regants en la cota màxima del dic de l’Albagés.

Els regants en la cota màxima del dic de l’Albagés.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, i els presidents de les comunitats de regants van poder comprovar ahir la coronació de la presa de l’Albagés que ha assolit els 85,5 metres d’altura totals que té el cos del dic. Responsables de la firma promotora de la infraestructura, l’empresa estatal Acuaes, van explicar els últims treballs als regants i que tal com estava previst, abans de finalitzar l’any els treballs concrets al dic estan finalitzats. Les obres a dia d’avui estan pràcticament acabades, a falta de petites rematades que no van impedir que es visités el dic, encara que l’impediment més gran d’ahir va ser la boira.

Tanmateix, van assenyalar que el conjunt de tota la infraestructura no estarà finalitzat fins al maig del 2017, un parell de mesos més tard del que estava previst a causa de problemes de subministrament de material, que ha retardat l’obra.

Està previst que a principis del 2019 l’aigua arribi a finques del Segrià i les Garrigues

Així mateix, no serà fins a la primavera del 2018 quan s’iniciïn les proves de càrrega de la presa amb l’ompliment de l’embassament amb aigua procedent de cabals excedentaris per portar a terme el procés i sempre després del desglaç si l’any hidràulic és bo. Van apuntar que el pla d’ompliment el determinarà la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i que estarà condicionat per la disponibilitat d’aigua.

Durant la visita, els regants van preguntar quan estarà operatiu per disposar d’aigua a les finques, una data que els responsables de l’obra van apuntar al 2019, encara que van destacar que per tenir aigua, també serà necessària tenir la xarxa secundària finalitzada, que depèn de la Generalitat. A banda de la presa, que ha estat construïda amb terra compactada, també es va visitar el canal sobreeixidor. El pantà de l’Albagés tindrà una capacitat per emmagatzemar 80 hectòmetres cúbics d’aigua, procedents del canal i del riu Set. Actualment treballen en l’equipament hidràulic i faltaran edificis de l’àrea de vàlvules i de control. Quan estigui totalment operatiu, el pantà de l’Albagés servirà per regar 8.600 hectàrees de les Garrigues i el Segrià.

El cost de les obres de la presa, que es va adjudicar el 2009 ascendeix a 56 milions d’euros. La xarxa secundària va a càrrec de la Generalitat i es va adjudicar per una mica més de 1.000 milions d’euros.

Els regants en la cota màxima del dic de l’Albagés.

Els regants en la cota màxima del dic de l’Albagés.

tracking