SEGRE

TRÀNSIT NORMATIVA

Una veïna de la Seu aconsegueix canviar la llei perquè els atropellaments no quedin impunes

Justícia revisarà la qualificació de les imprudències en accidents i l’omissió del deure de socors || El marit d’Anna González va morir envestit quan anava en bicicleta per un camió que va fugir

Anna González davant de Rafael Catalá durant la reunió que van mantenir ahir al ministeri.

Anna González davant de Rafael Catalá durant la reunió que van mantenir ahir al ministeri.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

David ha guanyat Goliat. La campanya impulsada per una sola veïna de la Seu d’Urgell servirà per canviar el Codi Penal, i es modificarà la qualificació d’imprudències en accidents de trànsit i el concepte de l’omissió de socors. Anna González va perdre el seu marit, Óscar Bautista, el 21 d’octubre del 2013 a l’autovia de Toledo (A-42) quan un camió el va atropellar quan anava en bici pel voral. El conductor no va parar i va fugir, però no va ser acusat d’omissió del deure de socors perquè la víctima va morir en l’acte i tampoc d’imprudència greu, sinó lleu.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, es va reunir ahir amb González i va anunciar que ben aviat el seu departament revisarà la qualificació penal davant d’imprudències produïdes en accidents de trànsit i que treballaran “perquè quedi ben clar que quan hi ha un incompliment de les regles de la circulació de caràcter greu, implica una imprudència greu i, per tant, una sanció més gran”. Així mateix, revisarà el concepte d’omissió de socors perquè aquest no quedi impune.

La veïna de la Seu d’Urgell va iniciar una recollida de firmes a través de la plataforma Change.org amb la campanya #porunaleyjusta, en la qual demanava la modificació de dos articles del Codi Penal. Ahir va entregar al ministre les prop de 190.000 adhesions.

El ministre va destacar la necessitat d’actualitzar les normes que regulen els casos d’accident a les carreteres i les obligacions dels conductors, ja que articles com el que tracta el deure d’omissió de socors “daten dels anys 90” i “no responen a una realitat social actual”. Per a Rafael Catalá, “aquelles circumstàncies en les quals hi ha una invasió de carril, un impacte, una mort o una no-atenció per part del causant no poden ser considerades com una falta lleu i tenir una multa sense cap responsabilitat”. La revisió se centrarà en la qualificació d’imprudència lleu o greu i no en si les faltes es tramiten en l’àmbit penal o administratiu.

Al juny, va prosperar el recurs judicial de González davant de l’Audiència Provincial de Madrid, on s’acceptava que el conductor sigui jutjat penalment pel delicte d’homicidi per imprudència, encara que no pel d’omissió del deure de socors.

Ahir, la iniciativa comptava amb 189.577 suports. González va estar fa unes setmanes al Congrés dels Diputats i es va reunir amb les diferents formacions. Ciclistes professionals com Alberto Contador, Alejandro Valverde i Joaquim Rodríguez s’han solidaritzat públicament amb la iniciativa. González va explicar que “el ministre Catalá diu que començaran a revisar-ho entre finals de gener i principis de febrer”.

D’altra banda, associacions de víctimes i ciclistes van mostrar ahir “certa esperança”.

“Estic molt satisfeta”, diu Anna després de recollir 189.000 firmes

“Estic molt satisfeta perquè veig que la meua lluita tindrà una recompensa i estem a prop d’aconseguir un canvi”, va explicar ahir Anna González a aquest diari. La veïna de la Seu va afegir que “vull agrair a totes i cadascuna de les persones que han firmat el manifest així com a totes les entitats, mitjans de comunicació i partits polítics, entre d’altres, que m’han ajudat a difondre’l”.

tracking