SEGRE

SUCCESSOS

El veí d'Alfarràs que va matar un home i va ferir la seua filla és inimputable

“Tenia anul·lades les capacitats cognitives i de discerniment”, diuen els forenses

La policia científica dels Mossos va recollir proves al balcó, on hi havia taques de sang.

La policia científica dels Mossos va recollir proves al balcó, on hi havia taques de sang.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els forenses de l’Institut de Medicina Legal han determinat que Josep Sopena, el veí d’Alfarràs que va confessar haver assassinat un home de 56 anys, Aquilino Rubio, i ferit greument la seua filla, de 33, el passat 19 de maig tenia “totalment anul·lades les seues capacitats” de forma que és inimputable i no se li podrà imposar cap pena de presó.

Josep Sopena, el veí d’Alfarràs de 36 anys que el passat 19 de maig va confessar haver assassinat un home de 56 anys, Aquilino Rubio, i haver ferit greument la filla d’aquest, María i de 33, és inimputable. Així ho dictaminen els medicoforenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya que l’han examinat i que consideren que Sopena “va actuar partint d’una percepció errònia de la realitat, presentant totalment anul·lades les seues capacitats cognitives i de discerniment”. En el moment de cometre el brutal crim, patia un brot psicòtic agut de l’esquizofrènia paranoide que té diagnosticada, probablement accentuada pel previ consum de tòxics, que li van anul·lar totalment les capacitats, segons determinen els forenses al seu informe.

“La traducció jurídica amb la conclusió de l’informe és l’exempció de responsabilitat penal, segons l’article 20.1 del Codi Penal, per la qual cosa no se li podrà imposar una pena de presó”, explica el seu advocat, Carles López. Si el seu estat mental fos normal, podria haver estat condemnat a fins a trenta anys de presó.

Podrà imposar-se-li internament en un psiquiàtric però mai una condemna carcerària

Tanmateix, sí que se li podrà imposar una mesura de seguretat consistent en l’internament en centre psiquiàtric per rebre i seguir tractament. El veí d’Alfarràs es troba en presó provisional des del 22 de maig i està ingressat a la unitat d’hospitalització psiquiàtrica de la presó barcelonina de Can Brians. Carles López va anunciar que en els propers dies en sol·licitarà la llibertat provisional i l’ingrés en un centre psiquiàtric fins a la celebració del judici.

L’informe de l’Institut de Medicina Legal, dependent de la Generalitat, assenyala que l’home va ser diagnosticat als 18 anys d’esquizofrènia paranoide i que ha estat consumidor de drogues. Sopena va explicar als forenses que “acudia a la casa de l’home mort assíduament a buscar tòxics i que sabia que moltes vegades l’enganyaven” i que va actuar així “com una reacció a un mal que els estaven provocant”.

Josep Sopena va ser detingut al seu pis, a l’avinguda Lleida d’Alfarràs i a escassos metres del lloc del crim. Al seu habitatge, els investigadors van trobar peces amb restes de sang però no la navalla amb què va assestar més de vint punyalades a Aquilino i una altra desena a la seua filla. Per a la identificació, va ser clau la dona veïna que va alertar al 112 perquè, al mateix temps que la noia demanava socors des del balcó, va observar com sortia pel portal amb les mans ensangonades i exclamava “Hala, ja està!”.

El crim va tenir lloc cap a les 16.00 hores quan Sopena va anar a l’habitatge, situat al segon pis del número 68, va trucar a la porta, i sense dir res va començar a apunyalar l’home que va obrir. La seua filla va sentir els crits i, a l’acudir a veure què passava, va rebre diverses ganivetades. Va poder escapar al balcó i demanar auxili.

precedents similars que van aconseguir eludir la presó

Encara que són molt pocs, sí que s’han produït alguns casos de lleidatans que han aconseguit eludir la presó malgrat ser homicides al determinar-se que, a causa del seu estat mental, no podien ser condemnats a penes comunes de presó. Cal remuntar-se a molts anys enrere.

Un d’ells és José Manuel Lázaro Mercado que el setembre de l’any 1994 va matar un psicòleg al clavar-li un bolígraf a un ull. Va ser condemnat a deu anys d’internament en un psiquiàtric. Vicenç Mosella és un veí del Solsonès que va ser internat per tota la vida en un psiquiàtric per ordre de l’Audiència de Lleida. Als anys vuitanta va matar tres persones a trets. “Se li anava el cap” amb només escoltar la paraula “Montraveta”, un bosc que ell considerava seu. Inocencio Salazar va ser declarat per l’Audiència inimputable a causa dels deliris místics que pateix. El novembre de l’any 1999 va intentar degollar un altre reclús a la presó. En altres casos, els advocats defensors ho han intentat però s’ha desestimat.

tracking