SEGRE

SALUT

Tracten cent persones per un brot de sarna en un geriàtric de Balaguer

S’hi han detectat una desena de casos i la meitat dels afectats són treballadors

Imatge presa ahir de la façana de la residència Comtes d’Urgell de Balaguer.

Imatge presa ahir de la façana de la residència Comtes d’Urgell de Balaguer.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un centenar de persones, entre usuaris i personal, del geriàtric Comtes d’Urgell de Balaguer se sotmeten a un tractament per curar-se i evitar encomanar-se de sarna després que el Servei de Vigilància Epidemiològica de Lleida detectés 10 afectats al centre, que han estat aïllats preventivament. Es transmet pel contacte cutani.

Un brot de sarna ha obligat a tractar un centenar de persones, entre usuaris i empleats, de la residència per a ancians Comtes d’Urgell de Balaguer. El Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergència de Salut Pública a Lleida va informar ahir que, arran de la sospita de casos d’escabiosi (sarna) al geriàtric, es va realitzar la setmana passada una inspecció del centre i una exploració dels casos sospitosos, de manera que es va confirmar un brot d’aquesta malaltia contagiosa que ha afectat, segons dades preliminars pendents de completar l’estudi, una desena de persones, de les quals la meitat són treballadors i l’altra meitat, usuaris. No es descarta que la xifra pugui créixer en els propers dies.

Una anciana que va arribar a la residència el passat mes de juny procedent de Barcelona va ser la primera a contreure la malaltia, que es transmet per contacte de la pell. “Va arribar amb lesions cutànies que no van ser identificades correctament”, ja que aquesta afecció “no és fàcil de diagnosticar, perquè sembla una dermatitis”, va explicar Pere Godoy, cap del servei de Vigilància Epidemiològica. Salut va transmetre a la direcció del centre i a l’equip sanitari les recomanacions habituals per al control d’aquest tipus de brot, com són l’aïllament de les persones afectades (s’ha donat la baixa als treballadors), limitar les visites i iniciar el tractament de tots, així com de la resta del personal i usuaris.

El tractament es va iniciar ahir i consisteix en l’aplicació durant tota la nit de pomada de permetrina (que s’utilitza per eliminar els paràsits). Es repetirà dilluns que ve. Els afectats han d’aplicar-se la pomada i dormir amb ella posada. Al llevar-se, han de posar a rentar la roba, tant la que portin posada com els llençols. Des de Salut van explicar que la residència, gestionada des del passat mes de maig per l'empresa Eulen, que va declinar fer valoracions a aquest diari, ha col·laborat per poder iniciar el tractament com més aviat millor. Compta amb 86 llits de residència, 15 places de centre de dia i 19 places de llars tutelades.

entrevista

Pere godoy, cap de la unitat d'epidemiologia de lleida

Es registren casos de sarna a Lleida?

De forma esporàdica, especialment en geriàtrics. Com més aviat es diagnostiqui i s’apliqui el tractament, millor.

S’associa a la falta d’higiene personal?

No necessàriament ha de ser així. No es tracta d’una malaltia greu, però sí que molesta i genera alarma social.

Com es cura?

Cal fer un tractament a base de pomada amb permetrina. S’aplica dos vegades amb una setmana justa de diferència. Posteriorment, s’han de rentar tant les peces de roba posades com les del llit.

Què es fa amb les persones afectades?

Aïllar-les per tal d’evitar el contacte físic. Pel que fa al personal sanitari, s’han de posar guants i bates d’un sol ús. Cal recordar que només es transmet tocant-se.

Imatge presa ahir de la façana de la residència Comtes d’Urgell de Balaguer.

Imatge presa ahir de la façana de la residència Comtes d’Urgell de Balaguer.

tracking