SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Un accident d’helicòpter amb 4 morts al Jussà queda impune

L’Audiència ratifica l’absolució dels dos tècnics de l’aeronau estavellada a la Pobleta de Bellveí el 2006 || Malgrat que no van detectar l’anomalia de l’aparell

Imatge de les restes de l’helicòpter després de l’accident, que es va produir el 25 d’abril del 2006.

Imatge de les restes de l’helicòpter després de l’accident, que es va produir el 25 d’abril del 2006.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’accident d’helicòpter del 25 d’abril del 2006 a la Pobleta de Bellveí (la Torre de Capdella) en què van morir els quatre ocupants ha quedat impune. L’Audiència Provincial de Lleida ha ratificat la sentència del jutjat penal 3 de Lleida que absolia els dos tècnics de manteniment de l’aeronau al considerar que no van cometre cap “negligència” a pesar que no van detectar l’anomalia de l’aparell.

La investigació va determinar que “la causa de l’accident va ser el despreniment en vol de la roda lliure de l’helicòpter (...), que es va desprendre per la fatiga dels cargols”. La roda lliure és la peça encarregada de donar estabilitat a l’aparell. Fiscalia i acusacions consideraven que la causa de l’accident “va ser l’inexistent i/o defectuós manteniment”.

El Ministeri Públic va sol·licitar per als ara absolts, dos tècnics de manteniment de l’empresa Helicasa (Helicòpters de Catalunya SA), propietària de l’helicòpter, una condemna de tres anys i tres mesos de presó per quatre delictes d’homicidi per imprudència professional, i reclamava una indemnització per als familiars dels morts de 2,4 milions d’euros.

Les acusacions particulars van sol·licitar condemnes similars per als processats. L’accident va tenir lloc quan l’aeronau es va precipitar al buit mentre feia un control de la línia elèctrica que va de Sallent fins a Sentmenat (Barcelona).

Encara que l’aparell només va volar 17 hores entre el maig del 2005 i el març del 2006 (les revisions s’han de fer cada 25 hores de vol), va estar 11 mesos a la intempèrie. Una tesi que en la vista va ser recolzada pels pèrits de la Comissió d’Investigació d’Accidents d’Aviació Civil, que van dir que l’aparell “va tenir deficiències de manteniment”. Tanmateix, la sentència dictamina que era “difícil” que es detectés amb una inspecció visual.

El cas ha tardat deu anys i mig a tancar-se. El judici no es va celebrar fins a principis del 2015 i la jutge del Penal 3 que hi havia en aquell moment va tardar gairebé un any a redactar la primera sentència. Es dóna la circumstància que un altre sinistre d’helicòpter al Pallars, aquest saldat amb 8 morts a Torallola el 2002, també va quedar impune.

tracking