SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

El TS dóna dos mesos més a l'Estat per revertir la 'tisorada' que va tancar les plantes de purins

Li concedeix una pròrroga a l’esgotar el termini per augmentar les retribucions || L’obertura del complex de Tracjusa a Juneda i el d’Alcarràs estan a l’espera del nou decret després de la sentència de juny

Preparatius per reobrir la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.

Preparatius per reobrir la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Suprem ha concedit una pròrroga de dos mesos més a l’Estat per complir la sentència que, des del mes de juny passat, l’obliga a revertir la tisorada a les energies renovables que va obligar a tancar el 2013 totes les plantes de tractament de purins amb cogeneració a Espanya, entre les quals les quatre de Lleida: les dos de Juneda, la d’Alcarràs i la de Miralcamp. Aquesta última va reobrir l’estiu passat, mentre que la del Segrià i les instal·lacions de Tracjusa, a les Garrigues, esperen el nou decret que ha de garantir-ne la viabilitat, al pujar la retribució per l’electricitat que produeixen durant el procés d’assecatge de les dejeccions. Fonts del ministeri d’Energia van assenyalar que el nou decret s’haurà d’aprovar en dos mesos. Per la seua part, fonts del sector van apuntar que el temps de pròrroga hauria de començar a comptar a partir del 18 de novembre (quan va expirar el termini que va fixar la sentència per corregir la retallada del 2013), i concloure el 18 de gener. En qualsevol cas, la demora respecte a les previsions inicials retarda també l’obertura de les plantes de Tracjusa i de l’antiga Guascor d’Alcarràs, ara en mans de l’empresa Ignis. Per la seua part, els propietaris preparen la posada en marxa d’aquests complexos (vegeu el desglossament).

Audax Green, propietària de la planta en funcionament a Miralcamp, va apuntar que el retard en l’aprovació del nou decret els ocasiona ja “tensions de tresoreria”. Per la seua part, l’agrupació de ramaders de les Garrigues que impulsa la reobertura de Tracjusa assumeix ja que no podrà posar-la en marxa al gener i busca alternatives per poder fer-ho a partir del febrer, amb les noves retribucions de l’Estat o fins i tot sense aquestes. En aquest sentit, el president de l’entitat, Eduard Cau, va apuntar que podrien fer-ho si aconsegueixen un acord per a la compra de gas i la venda d’electricitat a preus que els permetin operar sense pèrdues. “No es tracta d’obtenir guanys, sinó de gestionar correctament els excedents de purins”, va recalcar. Quant a la planta d’Alcarràs, l’obertura es va estudiar inicialment per al mes de novembre, quan estava prevista la pujada de les retribucions. Ara per ara, l’empresa manté contactes amb els ramaders de la zona.

Preparatius per obrir la primera de les 2 instal·lacions de les Garrigues

Un enginyer i operaris treballen ja en la revisió i en la posada al punt de la planta de purins de Tracjusa, com a pas previ a la reobertura. L’agrupació de ramaders de les Garrigues la va adquirir amb la de VAG, també a Juneda. Val a recordar que, si bé Tracjusa haurà d’obrir amb la mateixa tecnologia que va fer servir fins al tancament el 2013, els propietaris impulsen un projecte a més llarg termini perquè el complex generi gas a partir d’escombraries. Una iniciativa que ha xocat amb el rebuig ecologista.

tracking