SEGRE

COMARCAS

Alguaire suma 15 dies sense vols per boira des del 2010

La ubicació es va aprovar sense estudis meteorològics || Saragossa evita tancaments amb un sistema antiboira de més prestacions

La boira a Alguaire que va obligar dimecres a desviar els vols de Neilson a Reus.

La boira a Alguaire que va obligar dimecres a desviar els vols de Neilson a Reus.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aeroport d’Alguaire acumula quinze dies de cancel·lacions i desviacions de vols per boira des que es va inaugurar, el gener del 2010. Els darrers, en les dos últimes setmanes, han obligat el turoperador Neilson a traslladar a Reus els avions procedents de Londres i Manchester que havien d’aterrar a Lleida (vegeu SEGRE d’ahir). Aquesta incidència es concentra en els mesos d’hivern, però paralitza l’activitat de l’aeroport en l’època de més activitat, durant la temporada d’esquí.

La ubicació de l’aeroport es va decidir abans d’obtenir dades sobre les condicions meteorològiques de la zona, segons es desprèn del pla urbanístic del 2005. El Govern ho faria més tard, amb l’estació meteorològica que va instal·lar el 2006, un any abans d’iniciar les obres. El 2007, va incorporar al projecte un sistema d’aterratge instrumental (ILS) per operar en condicions d’escassa visibilitat. Era de categoria 1, la de menors prestacions, al considerar-lo suficient davant de la previsió d’entre dos i tres dies de boira densa a l’any.

La inversió necessària per millorar el sistema d’aterratge instrumental s’estima en set milions

Paeria, Diputació i Cambra de Comerç han plantejat instal·

lar

un ILS més avançat (categoria 2/3) a Alguaire, que el Govern descarta per l’alt cost, de més de set milions.

Aquesta és, precisament, la xifra que Aena ha invertit a dotar d’aquest sistema a l’aeroport de Saragossa, que rep més de 400.000 viatgers a l’any. Estrenat el mes de juliol passat, ha evitat des d’aleshores la desviació d’avions en divuit dies de boira en els quals, sense aquesta tecnologia, no haurien pogut aterrar, segons va publicar El Periódico de Aragón.

Al seu torn, fonts d’Aena van recordar que no n’hi ha prou amb instal·lar els antiboira més avançats: els avions han d’estar equipats per utilitzar-lo i els tripulants necessiten una habilitació específica.

tracking