SEGRE

MOBILITAT CARRETERES

Liciten el túnel dels Tres Ponts de la C-14 a Organyà, d’1,3 km i un cost de 48 milions

Les obres s’iniciaran durant el segon semestre del 2017 i se centraran en un tram de 3 quilòmetres

Una roca va impactar al parabrisa d’un vehicle dimecres passat.

Una roca va impactar al parabrisa d’un vehicle dimecres passat.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern ha licitat les obres de millora de la seguretat de la C-14 a Organyà que inclouen la construcció del túnel dels Tres Ponts. El projecte té un cost de 48 milions d’euros i se centra en un tram de tres quilòmetres, del 164 al 166 de la via, entre la sortida d’Organyà i el túnel ja existent del Montant de Tost, just abans de la intersecció amb la carretera LV-4001, on s’eixamplarà la calçada fins als 10 metres amb dos carrils, un per sentit, de 3,5 metres i vorals d’1,5 metres, per millorar la seguretat. La singularitat orogràfica d’aquesta àrea obligarà a construir una escullera de 100 metres de llarg i cinc sortints de dos metres d’ample al costat de la via més pròxim al riu Segre. Tanmateix, l’estructura principal d’aquesta actuació serà el túnel d’1,3 quilòmetres de llarg que evitarà el traçat de revolts del congost dels Tres Ponts. Tindrà 12,60 metres d’ample per 7,9 metres d’alt, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres. Es contemplen dos galeries d’evacuació amb sortida a la carretera actual que quedarà tancada al trànsit. S’habilitaran sortides des del túnel a la galeria d’emergència cada 250 metres. Des del departament de Territori i Sostenibilitat van apuntar que s’ha previst que les obres s’iniciïn durant el segon semestre del 2017 i tenen un termini d’execució de 3 anys.

D’altra banda, el dilluns 2 de gener s’iniciaran els treballs per instal·lar xarxes i pantalles dinàmiques en un tram de 5 quilòmetres entre Organyà i Montant de Tost. Els treballs preveuen una inversió d’1,5 milions i es protegiran els talussos propers a la via per evitar despreniments de roques a la calçada. S’allargaran quatre mesos i comportaran talls puntuals de trànsit i d’altres amb pas alternatiu. Precisament, dimecres a la nit a l’alçada del quilòmetre 164 de la via es va registrar l’últim despreniment de roques que va causar un accident amb un ferit lleu.

El projecte preveu eixamplar la calçada fins als 10 metres amb dos carrils i 5 sortints

En el que va d’hivern s’han registrat diversos despreniments en aquest tram de la via que han causat més de dos accidents. La plataforma Prou Rocs a la C-14 i ajuntaments de l’Alt Urgell es van mostrar ahir satisfets per l’anunci del Govern després d’haver sol·licitat celebritat en la construcció del túnel. El conseller de Territori, Josep Rull, va apuntar que es tracta d’una obra de “país” que servirà per millorar la cohesió, la permeabilitat i la seguretat al Pirineu.

Eixos d’accés al Pirineu que necessiten milloresLes principals carreteres que uneixen les comarques del pla i de la muntanya han patit aquest hivern incidents que han revifat la reclamació del territori de millores a les vies. És el cas de la C-14, on la caiguda de roques ha provocat accidents de trànsit, i també és el cas de la C-13 a Llavorsí, on s’han anat repetint despreniments. Així mateix, en el tram pirinenc de l’N-230 encara s’ha de decidir la solució per augmentar la seguretat i frenar la sinistralitat.

Una roca va impactar al parabrisa d’un vehicle dimecres passat.

Una roca va impactar al parabrisa d’un vehicle dimecres passat.

tracking