SEGRE

INFRAESTRUCTURES

Alguaire perd per primer cop quatre dies de vols per boira en menys de dos setmanes

Neilson torna a desviar per tercera jornada consecutiva a Reus els seus tres avions, amb 1.138 passatgers || Queixes per falta d’atenció als viatgers d’Air Nostrum traslladats divendres al Prat en busos

La terminal d’Alguaire, buida ahir després de la desviació dels vols de Neilson a Reus per la boira.

La terminal d’Alguaire, buida ahir després de la desviació dels vols de Neilson a Reus per la boira.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La boira va tornar a impedir ahir que els vols de Neilson aterressin a l’aeroport d’Alguaire i, per tercera jornada consecutiva, els tres avions procedents de Londres i Manchester es van desviar a Reus. Aquesta incidència, que va afectar 1.138 viatgers, se suma a la desviació de tots els avions del turoperador britànic els dies 22 i 29 de desembre, així com el d’Air Nostrum procedent de Palma, que va aterrar al Prat divendres passat. Aquesta última desviació va ocasionar queixes per la falta d’atenció als viatgers a Barcelona (vegeu el desglossament). L’aeroport lleidatà suma així quatre jornades perdudes per als vols comercials en menys de dos setmanes. És una xifra inèdita per a aquesta infraestructura: des de la inauguració el gener del 2010, no havia superat els dos dies de cancel·lacions cada hivern per falta de visibilitat.

Des del 22 de desembre, només dos avions d’Air Nostrum entre Lleida i Palma han aterrat a Alguaire, els únics dels dotze programats fins ahir. Les desviacions a Reus i al Prat s’han donat durant un episodi de boira excepcional. Segons les observacions de l’Agència Estatal de Meteorologia, el desembre passat va ser el de menys hores de sol des del 1942, amb un total de 34 (vegeu el desglossament). D’altra banda, els avions de Neilson, que en anys anteriors es concentraven en caps de setmana juntament amb els d’Air Nostrum i Arkia, s’han programat fins ara en dimecres i dilluns (els següents seran diumenge). Això suggereix que, com més dies obre l’aeroport a l’hivern, més gran és la incidència de la boira.

Per la seua part, la Generalitat, que considera els turoperadors d’hivern com un dels eixos de l’activitat d’Alguaire, ha rebutjat en reiterades ocasions instal·lar un sistema antiboira de més prestacions per l’elevat cost (més de 7 milions), tal com han plantejat la Paeria, la Diputació i la Cambra de Comerç.

"No tornaria a utilitzar aquest aeroport a l'hivern"

Una lleidatana resident a Palma relata l'accidentat viatge de 21 hores per tornar a casa

El que havia de ser un vol de 55 minuts des de Lleida fins a Mallorca es va convertir en un via crucis de 21 hores per poder tornar a casa. Sandra Aragüés i els seus fills de 6 i 10 anys estaven divendres entre els viatgers traslladats en busos a Barcelona, després que el vol d’Air Nostrum es desviés al Prat per la boira a Alguaire. Després de l’experiència, aquesta lleidatana resident a Palma que havia utilitzat amb freqüència aquest vol regular afirma que “no tornaria a volar a Alguaire a l’hivern”. El motiu, va explicar, és la falta d’atenció als viatgers per part de la companyia a l’arribar al Prat, on havien d’agafar altres avions per prosseguir el viatge a Palma. “A l’arribar, cada passatger va anar a la seua per agafar plaça en vols”, va relatar. “Amb l’equipatge i els nens, jo no podia córrer gaire i acabava l’última a cada cua, ningú mirava per les circumstàncies de cada afectat”, va afegir. Va pernoctar amb els fills a Barcelona i va tenir problemes per agafar el vol que li havien assignat al matí següent: els van dir que no els esperaven, encara que finalment van poder embarcar. El viatge que va començar a Alguaire divendres a les 15.00 va acabar dissabte després del migdia. “La boira és imprevisible; en canvi, la manera de gestionar la cancel·lació d’un vol sí que es pot preveure”, va argumentar.

Dos setmanes sense una hora de sol i ja gairebé un mes sota la boira Lleida fa dos setmanes que no té una sola hora de sol, segons dades de l’observatori meteorològic de Lleida. El meteoròleg Armand Álvarez va assenyalar que aquest període s’emmarca en 22 dies de boira baixa més uns altres quatre de boira alta, una situació que no es donava des de l’any 1943. Al desembre, va afegir, el sol només es va deixar veure els dies 18 i 21 (encara que aquest últim dia, ho va fer durant poc més d’una hora).

tracking